Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kirurgi

Fransman fick nytt ansikte — för andra gången

Publicerad: 17 april 2018, 07:43

Professor Laurent Lantieri, specialist på hand- och ansiktstransplantationer vid Hopital Europeen Georges-Pompidou in Paris, visar patienten Jérome Hamons tre olika ansikten.

Foto: Philippe Lopez

Fransmannen Jérome Hamon är den förste i världen att ha fått ett helt nytt ansikte — två gånger.


– Visst, jag har ett nytt ansikte, men det är mitt ansikte, säger Jérome Hamon till tidningen Le Parisien.

43-årige Hamon har en neurologisk sjukdom som gör att hans ansikte gradvis deformeras av tumörer.

2010 blev han den förste personen i världen att få ett komplett nytt ansikte genom transplantation, inklusive ögonlock och tårkanaler. Den transplantationen gick bra, men i samband med en förkylning förskrevs Hamon ett slags antibiotikum som störde läkningsprocessen. 2016 började han visa tecken på transplantatavstötning och hans nya ansikte försämrades.

Förra sommaren lades Hamon in på sjukhus då en ny transplantation bedömdes oundviklig. Och i november var man tvungen att avlägsna ansiktet. Sedan fick han stanna på sjukhus utan ansikte i två månader, tills i januari i år då man hittat en passande donator.

Nu är det tre månader sedan han fick sitt nya ansikte och allt verkar ha gått bra. Den här gången fick han genomgå en särskild blodbehandling före transplantationen för att undvika att kroppen skulle stöta bort det nya ansiktet.

Hans nya ansikte anpassar sig gradvis med hjälp av läkemedel som påverkar immunsystemet och som förhoppningsvis förhindrar att hans kropp avvisar det. Nyligen fick han för fösta gången lämna specialavdelningen på sjukhuset för att besöka sin familj i Bretagne. Och inom några månader spår läkarna att Hamons nya ansikte helt har anpassat sig.

Det har genomförts omkring 40 ansiktstransplantationer i världen.

TT

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev