söndag26 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kirurgi

Gallsyra kopplas till effekt av fetmakirurgi

Publicerad: 27 mars 2014, 10:05

Överviktiga möss som saknar en receptor för gallsyror tycks få sämre effekt av en viss typ av fetmakirurgi, enligt en ny studie i Nature.


Carl-Magnus Hake

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se


Sedan tidigare är det känt att patienter får högre nivåer av gallsyror efter fetmaoperation. Det är bakgrunden till den nya studien där forskare tittat på resultaten av så kallad gastric sleeve-operation på möss som blivit överviktiga sedan de ätit för mycket mat.

Forskarna undersökte bland annat så kallade knock out-möss som saknade en receptor för gallsyror, FXR, vilken påverkar ämnesomsättning. Sådana möss fick betydligt mindre viktminskning och mindre förbättring av glukosmetabolismen efter fetmakirurgi, jämfört med normala möss som hade receptorn intakt.

Resultaten pekar därmed på att receptorn har en kritisk roll för att föremedla effekten av fetmakirurgi. Forskarna tror att läkemedel som är riktade mot FXR skulle kunna bli nya behandlingar mot fetma i framtiden.

Bakom studien står forskare vid University of Cincinnati, USA, och Göteborgs universitet, däribland professor Fredrik Bäckhed.

Läs abstract till studien i Nature:

Karen Ryan med flera. FXR is a molecular target for the effects of vertical sleeve gastrectomy. Nature, publicerad online den 26 mars 2014. DOI: 10.1038/nature13135

Relaterat material

Fetmakirurgi skyddar – men inte mot diabetes

Viktopererade upplever hinder för träning

Överviktskirurgi kan vara bra för fler patienter

Fetmaoperation ändrar tarmfloran

Årets tio viktigaste forskningsnyheter

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev