Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kirurgi

Gemensamt nordiskt register ska stoppa olämplig vårdpersonal

Publicerad: 23 september 2010, 11:14

Läkare och andra vårdanställda som är olämpliga ska registreras i ett gränsöverskridande nordiskt register. Det föreslår Nordiska rådets välfärdsutskott.


I dag är det inte möjligt för en vårdgivare att kontrollera om en person som söker jobb har begått fel i sin yrkesutövning i ett annat nordiskt land. Problemet aktualiserades före sommaren, när det visade sig att en läkare som fråntagits sin specialistkompetens i Norge fått fast anställning på Hudiksvalls sjukhus.

Efter avslöjandet gick hälsoministrarna från de nordiska länderna ut och meddelade att möjligheten att utbyta information över gränserna skulle förbättras.

Nu presenterar Nordiska rådets välfärdsutskott ett konkret förslag om ett gemensamt nordiskt register över läkare, sjuksköterskor och annan legitimerad vårdpersonal. Där ska personer som begår allvarliga fel registreras, så att de kan kontrolleras av vårdgivare i andra länder. Däremot ska registret inte vara öppet för allmänheten.

Förslaget kommer att tas upp när företrädare för de fem länderna sammanträder vid Nordiska rådets session på Island i november, enligt ett pressmeddelande.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev