Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kirurgi

Granska sjukhuset också – med extern granskare

Publicerad: 1 februari 2016, 12:25

NY VERSION. Även Karolinska universitetssjukhuset bör gå till botten med hur operationerna, och förloppet runt dem, har hanterats, tycker Läkarförbundets ordförande Heidi Stensmyren och landstingspolitiker i Stockholm.


Ämnen i artikeln:

Karolinska universitetssjukhusetKarolinska institutetPaolo Macchiarini

– Det är rimligt att även universitetssjukhuset låter granska hur det har agerat i fallet. Inte minst är det viktigt för att det som hänt nu inte ska upprepas. Det handlar förstås också om förtroendet för sjukvården.

Hon vill se en extern utredning av sjukhusets agerande.

– Det är många med ansvar inom den högsta ledningen, både nuvarande och tidigare, som varit involverade. Vad som hänt behöver belysas externt, oberoende och med stor ödmjukhet, säger Heidi Stensmyren.

Om någon sådan utredning blir aktuell är i dagsläget oklart.

– Men frågan har förstås diskuterats. Just nu har vi ingenting nytt att säga, säger Klas Östman, presschef på sjukhuset.

Även hälso- och sjukvårdslandstingsrådet Anna Starbrink (L) i Stockholms läns landsting vill att sjukhusets agerande nagelfars. Hon begär, enligt ett pressmeddelande, en rapport om hur den medicinska etiken och patienternas rättigheter hanterats i det här fallet och ska säkras i framtiden.

– De som drabbats är inte invånare i Stockholms län men kraven på patienternas säkerhet och rättigheter är lika höga, säger Anna Starbrink i pressmeddelandet.

Oppositionslandstingsrådet Erika Ullberg (S) vill säkerställa att en sådan utredning utförs av en oberoende granskare, i likhet med Läkarförbundet.

– Gör man inte en granskning av sjukhusets roll så kan ju även förtroendet för sjukvården påverkas, säger Erika Ullberg (S) till Dagens Medicin.

Hon vill då se ett samarbete mellan utredningen av Karolinska universitetssjukhuset och den utredning som aviserats kring KI, för att belysa samarbetet däremellan samt reda ut ansvarsförhållanden.

– Sen vill jag ha en garant för att det här inte kan ske igen och inte sker i detta nu. Den garanten måste jag se till att landstingsdirektören kan få fram för vår del.

Relaterat material

”KI:s ledning smiter undan sitt ansvar”

KI:s rektor: Macchiarini kan inte vara kvar

KI:s ledning granskas av oberoende utredning

”Vi önskar att Karolinska klargör sitt agerande”

KI berett att ompröva friandet av Macchiarini

MIA WÄRNGÅRD OCH CHARLOTTA KJELLBERG

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News