onsdag29 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kirurgi

Grisfötter ska öppna ögonen för kirurgi

Publicerad: 5 mars 2021, 12:34

SKFL har haft workshops där läkarstudenter fått prova på att suturera i grisfötter och borra i skallbensmodeller. ”Vi vill inspirera till fortsatta studier inom kirurgi”, säger ledamoten Miriam Petersson. Foto: SKFL

Svensk kirurgisk förening för läkarstudenter vill att fler får upp ögonen för kirurgi. Till sin hjälp har de tagit bland annat grisfötter och Rebellkirurgen.

Ämnen i artikeln:

Sahlgrenska akademinSkaraborgs sjukhus

Annika Carpman

annika.carpman@dagensmedicin.se


Svensk kirurgisk förening för läkarstudenter, SKFL, beskriver sig själv som en intresseförening som bidrar till studentgemenskap och främjar studiemotivationen. Läkarstudenter får i regel vänta till de sista terminerna på att få sätta sina första stygn. Då är det lätt att tappa lusten.

– Vi vill uppmuntra till studieglädje och inspirera till fortsatta studier inom kirurgi, framför allt vänder vi oss till under de första åren på läkarprogrammet som är preklin. Vi har bland annat workshops där man tidigt får prova på det kliniska, säger Miriam Petersson, styrelseledamot och läkarstudent på termin 6 vid Sahlgrenska akademin i Göteborg.

När Dagens Medicin pratar med henne gör hon praktik i akutmedicin på sjukhuset i Skövde. Men många av dem som är aktiva i föreningen går på läkarprogrammets tidiga terminer. Och då är det inte mycket kirurgi. 

– I Göteborg har vi ett tag haft problem med genomströmningen på läkarprogrammet. Studenterna hoppar av, särskilt under den första prekliniska delen av utbildningen. Dels för att studierna är tuffa, dels för att man tappar intresset när det är så mycket teori, säger Miriam Petersson. 

SKFL är en nationell förening som knyter samman de lokala kirurgiutskott som finns på nästan alla lärosäten i landet. Träffar och workshops som arrangeras är hands-on, oftast med lokala kirurger som bjuds in. 

– Vi har bland annat haft simuleringar med akut bukscenarion; man har fått prova att suturera i grisfötter och borra i skallbensmodeller. Vi har också haft samarbeten med medicintekniska företag för att se framtiden inom kirurgi och exempel på den utrustning vi kommer att jobba med när vi är färdiga, säger Miriam Petersson. 

Sedan 2018 arrangerar SKFL också Kirurgisk studentkonferens, Kirkon. I år är Göteborg värd för evenemanget som kommer att hållas en helg i oktober. 

– Tidigare har vi alltid haft det på våren men nu har vi flyttat fram det till hösten på grund av covid-19. Vi hoppas och håller tummarna för att läget ser bättre ut då och att studenter har vaccinerats, säger Miriam Petersson.

Programmet är under utveckling men kommer precis som tidigare år att vända sig till alla kirurgiintresserade läkarstudenter i hela Sverige, från första termin till underläkare. Fjolårets konferens blev inställd på grund av covid-19 men året innan lockade Kirkon cirka 100 studenter till Örebro som då var värdstad.

– Jag åkte på min första konferens 2019 och hade inte ens hållit i en nål innan. Jag drogs bland annat av en av huvudtalarna som var Erik Erichsen, kallad Rebellkirurgen. Han har varit en stor inspiration för mig i mitt studieval, säger Miriam Petersson.

Erik Erichsen har arbetat många år i tredje världen. Är det något som lockar dig?
– Ja, jag har en dröm om att få åka med som volontär på Mercy Ships. Det är en välgörenhetsorganisation med sjukhusfartyg som åker i väg till fattigare kustländer och arbetar där det är svårt att få tillgång till god kirurgi. De gör punktinsatser men arbetar också mycket med lokal utbildning och att bygga upp lokala kliniker. 

Relaterat material

Avhoppen från läkarlinjen ökar

 

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev