onsdag7 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kirurgi

Grishjärtan och jämställdhet på agendan på studentkonferens om kirurgi

Publicerad: 23 mars 2023, 11:44

Planeringsgruppen bakom årets konferens i Umeå.

Foto: Klara Ek, Skfl

Paneldebatt om jämställdhet inom kirurgspecialiteterna och testoperationer med grishjärtan lockade nyfikna läkarstudenter till kirurgisk konferens i Umeå.

Ämnen i artikeln:

Umeå universitet

Emil Schröder

emil.schroder@bonniernews.se


För att främja läkarstudenters intresse för kirurgin arrangerar Svensk kirurgisk läkarförening, SKLF, konferensen KirKon sedan 2018.

Vanligtvis behöver läkarstudenterna vänta tills de sista terminerna på utbildningen innan de sätter sina första stygn, men på helgens konferens i Umeå fick även ”T1:orna” prova på hur det är att jobba vid operationsbordet.

Läs mer: Här är 35 specialiteter där kvinnorna är flest bland nya specialistläkare

Under helgens workshop i thoraxkirurgi fick läkarstudenterna sätta in hjärtklaffsproteser i grishjärtan.

Foto: Klara Ek, Skfl

Jessica Lindberg, programansvarig för KirKon 2023, berättar att föreningen beställde in hjärtklaffproteser från Nederländerna och grishjärtan från ett lokalt slakteri för en av höjdpunkterna på programmet: en workshop i aortaklaffbyte med öppen hjärtkirurgi.

Utöver thoraxkirurgi var jämställdhet ett huvudtema för årets konferens som inleddes på fredagen förra veckan med en paneldebatt om jämställdhet och genus inom den kirurgiska specialiteten.

Kliniker från fem olika specialiteter deltog för att svara på frågor om alltifrån löneskillnader till förekomsten av sexuella trakasserier och machokultur inom specialiteterna.

Läs även: Lista: Så gamla är nyblivna specialister – specialitet för specialitet

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev