Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kirurgi

Hälsoråd som inte greppas kopplas till sämre tillfrisknande

Publicerad: 27 april 2018, 11:42

Studien bygger på enkätsvar från fler än 700 patienter som fått dagkirurgi.

Foto: Thinkstock

Det finns ett samband mellan att inte förstå sjukvårdens hälsoinformation och sämre återhämtning efter dagkirurgi. Detta enligt en svensk observationsstudie i tidskriften Jama Surgery.


Dagkirurgi innebär att patienten får åka hem samma dag som operationen har skett. Det ställer i sin tur krav på personen när det kommer till tillfrisknandet. Nu har forskare vid Örebro universitet tittat närmare på hur hälsoinstruktioner i samband med ett ingrepp förstås av patienter.

Studien bygger på enkätsvar från fler än 700 patienter som är bosatta i Sverige.

Enligt resultaten svarade 61 procent att de förstod informationen de hade fått från sjukhusen. 32 procent hade dock svårt att förstå, medan strax över 7 procent hade mycket svårt att förstå instruktionerna. Det fanns ett samband mellan svårigheter att ta till sig hälsoråden och ett sämre tillfrisknande, exempelvis i form av feber och huvudvärk.

Det är viktigt att identifiera de personer som har svårt att greppa sjukvårdens information, skriver forskarna. De vill göra ytterligare en studie framöver där man även inkluderar patienter som inte har svenska som modersmål.

Resultaten justerades inte för socioekonomisk status eller utbildningsnivå och forskarna tar upp detta som en svaghet med studien.

Patienterna kom från flera olika kliniker och fick dagkirurgi mellan 2015 och 2016. Det handlade exempelvis om ingrepp i ögon eller händer. Majoriteten var kvinnor.

Läs mer i abstract:

Maria Hälleberg med flera. Association Between Functional Health Literacy and Postoperative Recovery, Health Care Contacts, and Health-Related Quality of Life Among Patients Undergoing Day Surgery Secondary Analysis of a Randomized Clinical Trial. Jama Surgery, publicerad online den 25 april 2018. DOI: 10.1001/jamasurg.2018.0672

Maria Gustavsson

Reporter

maria.gustavsson@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev