Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kirurgi

Han ska granska Karolinska sjukhuset

Publicerad: 12 februari 2016, 09:10

Karolinska universitetssjukhuset har utsett professor Kjell Asplund som extern granskare i den så kallade Macchiarini-affären, uppger sjukhuset för TT.


Ämnen i artikeln:

Paolo MacchiariniKarolinska universitetssjukhusetKarolinska institutet

Kjell Asplund är professor emeritus i medicin samt ordförande i Smer, Statens medicinsk-etiska råd. Han har även varit generaldirektör för Socialstyrelsen. Asplund ska själv utse de experter som ska ingå i utredningen som finansieras av Stockholms läns landsting.

Kjell Asplund ska utreda omständigheterna när tre patienter genomgick luftstrupsoperationer vid Karolinska universitetssjukhuset 2011 och 2012. Två av patienterna dog och den tredje, en turkisk medborgare, vårdas fortfarande i USA i väntan på en transplantation av en donerad luftstrupe.

Efter operationerna, som leddes av kirurgen Paolo Macchiarini, vid tiden anställd på sjukhuset, väcktes farhågor om forskningsfusk. Dessutom saknades etiskt tillstånd, något som fick Vetenskapsrådet att dra tillbaka forskningsmedel till kirurgen.

En utredning av Macchiarinis verksamhet pågår även vid Karolinska institutet där Paolo Macchiarini fortfarande är anställd som professor. Denna utredning leds av juristen Sten Heckscher.

Socialdemokraterna i Stockholms läns landsting välkomnar att en extern granskare nu tillsatts på Karolinska universitetssjukhuset. Detta är något som de efterlyst.

– Karolinska har varit senfärdiga. När man nu gör en utredning bör Karolinska institutets rektor, Anders Hamsten, som även sitter i sjukhusstyrelsen sättas i karantän. Om utredningen ska vara extern och oberoende ska han inte ha någon insyn i den, genom sjukhusstyrelsen, säger Erika Ullberg, S, finanslandstingsråd i opposition, till Dagens Medicin.

Relaterat material

Jävsrisk i regeringen i KI-affären

Kungliga vetenskapsakademin kräver ny Macchiarini-utredning

Hugo Lagercrantz: De ansvariga måste avgå

Paolo Macchiarini saknade svensk läkarlegitimation

JOHAN NILSSON/TT, DAGENS MEDICIN

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev