Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kirurgi

Handikappade barn tillhygge i vårdkonflikten i Gävleborg

Publicerad: 14 maj 2008, 14:48

Vårdförbundet medger inte dispens för operation av tre handikappade barn, säger Landstinget Gävleborg. Struntprat, säger Vårdförbundet.


I går gick Landstinget Gävleborg ut med ett pressmeddelande och talade om att Vårdförbundet nekat dispens från strejken för att genomföra operationer av tre handikappade barn och ungdomar.

– Barn och ungdomar skulle ju i största möjliga mån undantas från konflikten enligt Vårdförbundet. Därför är avslaget på dispensansökan en besvikelse för patienterna, föräldrarna och oss som vårdgivare, säger Lars-Göran Holtby, chefläkare för division operation i Landstinget Gävleborg, enligt pressmeddelandet.

Men Gunilla Nordström, ordförande för Vårdförbundets avdelning Gävleborg, slår ifrån sig och hävdar att det tvärtom är landstinget som väljer att inte låta operera de handikappade barnen.

– Det finns redan kapacitet att behandla de här barnen. Deras operationer har varit på tapeten i flera månader, men när strejken bryter ut blir det plötsligt väldigt viktigt att det sker på en gång. Vi har inte avslagit någon ansökan om att få operera de här barnen, säger hon.

Det verkar som att stämningen mellan arbetsgivaren och Vårdförbundet i Gävleborg är extra infekterad. Hur ser du på det?

– Ja, faktiskt. Det finns ju mycket att tjafsa om i en sådan här konflikt, och här har arbetsgivaren valt att tjafsa om allt, att ta alla strider. Så visst är det infekterat, säger Gunilla Nordström.

Läs mer om Vårdförbundets lönestrid här

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev