onsdag1 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kirurgi

Här är listan över alla Macchiarini-utredningar

Publicerad: 25 februari 2016, 13:05

Pressbild från Sveriges Televisions/Dokument inifråns serie ”Experimenten” om Paolo Macchiarini.

Foto: Conan Fitzpatrick/SVT

Nedan finner du alla de utredningar som sjösatts med anledning av Paolo Macchiarinis forskning och operationer.

Ämnen i artikeln:

Paolo Macchiarini

■ Utredning om oredlighet i forskning. I oktober 2015 tillsätter regeringen en utredning som bland annat ska granska behovet av en ny organisation för oberoende utredningar av forskningsfusk. Den ska vara klar den 25 november 2016. Utredare är Margareta Fahlgren, professor i litteraturvetenskap.
■ Ytterligare en regeringsutredning om forskningsfusk. I dagarna står det klart att regeringen planerar att tillsätta en utredning till som en följd av Macchiarini-skandalen. Den ska vara klar i mars 2017 och fokus blir på gränslandet mellan forskning och sjukvård. Målet är att det ska bli tydligt vem som ansvarar för tillsynen.
■ Mer om gråzonen mellan forskning och vård. Statens medicinsk-etiska råd, Smer, har nyligen inlett en egen utredning som anknyter till den regeringen ska tillsätta om gränslandet mellan forskning och vård. Även Svenska läkaresällskapet har aviserat att de arbetar med frågan om klinisk innovation.
■ Extern granskning av Paolo Macchiarinis tid på Karolinska institutet. Den tidigare riks­polis­chefen Sten Heckscher leder granskningen av allt från rekryteringen av kirurgen 2010 fram till KI:s hantering av ärendet i dag – med undantag av frågan om forskningsfusk. Den ingår inte.
■ Granskning av granskning. Universitetskanslersämbetet, UKÄ, har begärt in utredningen av Karolinska institutet så snart den är färdigställd, liksom en redogörelse från KI för vilka åtgärder som ska vidtas.
■ Extern granskning av Karolinska universitetssjukhuset. Professor Kjell Asplund, ordförande i Statens medicin-etiska råd, Smer, leder granskningen av omständigheterna när tre patienter genomgick luft­strups­operationer 2011 och 2012.
■ Utredning om Paolo Macchiarinis misstänkta forskningsfusk. När Anders Hamsten natten mot den 13 februari aviserade att han avgår som KI:s rektor så meddelade KI samtidigt på sin hemsida att utredningen om Paolo Macchiarinis misstänkta forskningsfusk ska återupptas med hänvisning till nya uppgifter. Efter KI:s tidigare utredning friades Macchiarini från misstankar om forskningsfusk av rektor Anders Hamsten i augusti 2015. Anders Hamstens efterträdare Karin Dahlman-Wright gjorde sedan klart att utredningen kommer att lämnas över till Centrala etikprövningsnämndens expertgrupp för oredlighet i forskning för granskning och yttrande.
■ KI:s granskning av Paolo Macchiarinis cv. I början av året publicerade tidningen Vanity Fair en artikel där det påstods att Paolo Macchiarini ljugit om sina meriter i sitt cv vid andra anställningar än den i Sverige. KI tillsatte en internutredning och rapporten visar att kirurgen hittat på professors­titlar, chefspositioner och arbets­platser i det cv han har lämnat till Karolinska.
■ USA-sjukhus granskar cv:t. På Children’s Hospital of Illinois i USA transplanterade Paolo Macchiarini en syntetisk luftstrupe, beströdd med stamceller, på en tvåårig flicka 2013. Hon dog kort efteråt. Nu granskar även det sjukhuset det cv och de skriftliga vitsord Paolo Macchiarini givit dem, enligt Vanity Fair.
■ Förundersökning. En förundersökning pågår om grovt vållande till annans död och grovt vållande till kroppsskada med anledning av operationerna på Karolinska universitetssjukhuset.
■ Bedrägerimisstankar i Italien. En domstol i Florens har i år återupptagit ett tidigare nedlagt ärende där Paolo Macchiarini misstänks för bedrägeri för att i vinstsyfte ha erbjudit svårt sjuka patienter vård vid privata vårdinrättningar.
■ Rysslands federala myndighet för tillsyn av sjukvården granskar verksamheten vid det Regionala sjukhuset nummer 1 i Krasnodar, i södra Ryssland, med anledning av de fyra patienter som Paolo Macchiarini opererade där 2012 till 2014. Verksamheten granskas då en patient, enligt medier, ska ha fått en luftstrupe transplanterad på felaktiga grunder och att detta kan ha brutit mot Rysslands lagar.

DAGENS MEDICIN

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev