Kirurgi
"Har man bara en dröm och jobbar målmedvetet så ordnar det sig till slut"
Publicerad: 15 september 2006, 13:25
I vintras kunde Tobias Laurell äntligen påbörja sin ST-period som handkirurg. Envishet och målmedvetet slit hade fört honom hela vägen till målet.
- Det har varit lite av en dröm för mig att bli handkirurg, så naturligtvis blev jag väldigt glad när jag fick tjänsten, säger Tobias Laurell och lutar sig belåtet tillbaka i den låga fåtöljen i hörnet av hans rum på Södersjukhuset i Stockholm. Handkirurgi är en av de mindre läkarspecialiteterna inom sjukvården. Enligt Läkarförbundets lönestatistik för år 2005 finns det 113 handkirurger verksamma inom den landstingsfinansierade vården.
Tobias Laurell räknar efter på fingrarna och kommer fram till att det inte kan finnas fler än högst 15 ST-läkare inom handkirurgi i hela Sverige. På Södersjukhuset är de två. Handkirurgi är också en i proportion till sin storlek väldigt populär specialitet. Tobias Laurell var en av sammanlagt 20 sökande till den tjänst han till sist fick.
- Under studietiden på Karolinska institutet blev jag intresserad av kirurgi rent generellt. Det är roligt och omedelbart, man ser ett resultat direkt av det man gör, förklarar han.
Att det blev just handkirurgi och ingen annan kirurgisk specialitet har Tobias Laurell också ett omedelbart svar på - handen rymmer nämligen nästan allt han är intresserad av inom medicinen:
- Rent anatomiskt är ju handkirurgi rätt begränsat, axeln och nedåt. Men kirurgiskt finns i princip inga begränsningar alls. Vi har plastik-, neuro-, kärl- och barnkirurgi i ett. Och så ingår det ortopedi och infektion. Alla dessa specialiteter, fast i handen. Därför är den så spännande!
Tobias Laurell har alltså hamnat precis där han vill vara, och till råga på allt inom en av de svårare specialiteterna att slå sig in på. Vad har han för tips till de läkarstudenter och blivande AT-läkare som när en liknande dröm att specialisera sig inom ett område där konkurrensen kan upplevas som stenhård?
- Är man bara målmedveten, vet vad man vill och, inte minst, är beredd att flytta på sig, så kan man klara det, säger han. Och flytta på sig är något som Tobias Laurell verkligen har fått göra under sin läkarkarriär. Ursprungligen från Göteborg läste han på Karolinska institutet i Solna. Sin AT gjorde han i Östersund, med distriktsläkartjänst i Funäsdalen. Därefter har han vikarierat i både Varberg och på kirurgen i Uppsala, innan han till sist hamnade på Södersjukhuset och den åtråvärda ST-tjänsten.
Varje led i Tobias Laurells karriär har varit en liten pusselbit på vägen mot det hägrande målet. En mikrokurs under AT:n blev till exempel en merit som hjälpte honom till kirurgvikariatet i Uppsala, vilket i sin tur var en merit när han sökte sig vidare till ST-tjänsten på Södersjukhuset.
- Man bör försöka tänka att varje litet steg är en bit på vägen mot målet. Försök inte ta det där jätteklivet på en gång. Har man bara en dröm och jobbar målmedvetet, så ordnar det sig till slut, säger Tobias Laurell uppmuntrande.