Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kirurgi

Här styr behoven när läkarna ska arbeta

Publicerad: 4 februari 2015, 06:00

PLANERAR. Läkaren Torbjörn Eriksson, vårdenhetschefen Marianne Johansson och verksamhetschef Ahmad Kassen lägger schema.

Foto: Stefan Persson/Bildbyrån

Läkarna var motsträviga men med envishet har ledningen på kirurgkliniken i Värnamo fått till scheman som anpassas mer efter behoven.


Ämnen i artikeln:

Värnamo sjukhusRegion Jönköpings län

På kirurgkliniken i Värnamo schema­läggs numera all sjukvårdspersonal tillsammans. Läkarteamen ansvarar för att mottagnings- och operationspassen är bemannade så att sjuksköterskor och undersköterskor inte står utan läkare.

Läkarnas jourscheman är det som läggs först, därefter fördelas övriga pass, utifrån var läkarna behövs, på avdelning, mottagning och operation. Utöver jourpassen har läkarna arbetstid från 7.30 till 16.30.

Det anpassade schemat är planerat 12 veckor framåt, med de närmaste sex låsta för förändring. Men skulle något akut inträffa och luckor uppstå, så stäms detta av, och åtgärdas, på ett möte som hålls en gång i veckan.

– Nu har alla total koll på vilka som är på plats när, vilka som är på utbildning, har ledigt eller jour liksom hur produktionen ser ut. Vi försöker hålla isär läkarnas pass så att de inte har mottagning och operation på samma dag, men ­ibland går detta inte, säger vård­enhetschef Marianne Johansson.

Att få med läkarna på tåget i den nya schemamodellen har inte varit helt enkelt.
– Alla blev inte glada när vi införde den behovsstyrda schemaläggningen, läkarna var vana att bestämma mer själva. Nu plötsligt kom någon annan och bestämde när de skulle vara här, berättar hon.

Det var hösten 2013 som kliniken målmedvetet ändrade arbetssätt. Landstinget i Jönköpings län – numera region – hade beslutat att alla enheter i sjukvården skulle börja arbeta mer produktionsstyrt. Men det var lättare sagt än gjort.

I Värnamo skapade verksamheten en egen modell för hur schemat kunde läggas mer samordnat.

– Självklart tar det tid att anpassa sig till nya förhållanden, jag säger ingenting om det. Men vi har diskuterat och informerat, många, många gånger, och envetet fortsatt det här arbetet. Vi har testat och justerat för att hitta så bra lösningar och överenskommelser som möjligt. Det är viktigt att alla respekterar fattade beslut och ser till helheten, säger Marianne Johansson.

Kirurgen Torbjörn Eriksson tycker egentligen inte att schemamodellen är särskilt märkvärdig.

– I och med att läkarschemat samordnas med sjuksköterskor och undersköterskor utnyttjar vi tiden och resurserna bättre. Det borde vara självklart i vården.

Den oro som funnit i läkarleden har handlat om rädsla för att bli för hårt uppstyrd, tror Torbjörn Eriksson.

– Men i och med att ansvaret för planeringen decentraliserats har vi inom teamen fått större frihet i hur vi ska fördela passen och se till att de blir bemannade.

Den samordnade schema­läggningen och planeringen har resulterat i att kliniken under fjolåret kunde ta emot fler patienter och korta­ väntetiderna. Antalet läkar­besök ökade med 5 procent, 340 stycken.

MIA WÄRNGÅRD

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev