Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kirurgi

Hennes bricka ersätter patienten som bord

Publicerad: 27 augusti 2021, 13:00

Anestesisjuksköterskan Sophia Westerberg i Malmö tröttnade på att ställa sprutfatet på patienternas mage, så hon uppfann en bricka.

Foto: Christian Örnberg/Bildbyrån

Anestesisjuksköterskan Sophia Westerberg tröttnade på att inte ha någon bra plats att ställa sprutfatet på – så hon uppfann en CE-märkt bricka som nu används på flera sjukhus.


Ämnen i artikeln:

På golvetKarriärsöndagSkånes universitetssjukhusInnovation

Sophia Westerberg arbetar som anestesisjuksköterska på Skånes universitetssjukhus i Malmö. I brist på bättre alternativ har hon fler än en gång ställt sprutfat med infart och förband på patientens mage. Främst har det hänt i situationer där patienten sövts ned och både operationslaget och anestesipersonalen behöver jobba vidare. 

Läs mer: Hennes uppfinning lättar bördan av lyft 

– De vill ta av patienten och börja tvätta och vi vill sätta nålar. Då blev det ofta svårt att ställa sprutfatet för vi hade inga bord till det, utan det hamnade någonstans på patienten eller så försökte man balansera det på narkosapparater eller någon sprutpump och så ramlade det ner, säger Sophia Westerberg.

En dag fick hon nog och hämtade kartong i förrådet och började tejpa ihop någonting som hon tyckte passade som avlastningsyta.

Bild 1/2  Avlastningsbrickan Hedda, döpt efter Sophia Westerbergs dotter, skjuts enkelt in under ett armstöd eller en madrass.

Foto: Christian Örnberg/Bildbyrån

– Det var den första prototypen. Jag visste att det redan fanns några varianter men de var ofta kopplade till specifika bordsskenor och det kommer ju inte att köpas in. Så jag tänkte att jag själv kunde hitta på någonting som funkar lite överallt.

Sedan tog hon kontakt med Innovation Skåne som hjälpte till att ta fram en prototyp i ett mer hållbart plastmaterial, och brickan testades i operationsmiljö.

Testades på arbetskamraterna

– Mina kollegor fick pröva och utvärdera. Till exempel gjordes hålet för upphängningen på brickan större för att minska vikten på slutprodukten. Hygien fick också titta så att brickan gick att rengöra, säger Sophia Westerberg.

Även några studenter inom produktdesign kom med förslag på förbättringar, men deras ändringar ratades i slutändan. Studenterna hade till exempel förändrat kanterna så att det blev mer som en skål än en kantig låda.

– Det funkade inte i vårdmiljö, saker hade en tendens att glida av, säger Sophia Westerberg.

Läs mer: Sårförslutare kapar väntetider på akuten 

När brickorna inte används hänger de i dag på en krok vid sidan av narkosborden. För när produkten var färdig hittade Innovation Skåne ett företag som i dag producerar och säljer brickan, som Sophia Westerberg döpt till Hedda efter sin dotter.

– På min arbetsplats har vi i dag en bricka i varje operationsrum. Även akutmottagningen i Malmö och Lund har plockat upp den och jag vet att den finns i Ystad.

Tjänar du pengar på uppfinningen? 

– Jag har avtal med Innovation Skåne som får del av försäljning för företaget och sedan får jag en del av det. Det är en mindre summa.

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här

Kommentarer publiceras efter granskning.

Annika Carpman

Reporter

annika.carpman@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev