måndag20 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kirurgi

Hepatitsmittad njure kan doneras

Publicerad: 2 maj 2017, 11:40

I dagsläget är kötiderna långa för en njurtransplantation.

Foto: Carl Sandin/Bildbyrån

Det verkar gå bra att transplantera njurar som är infekterade med hepatit C, enligt en mindre amerikansk pilotstudie.

Ämnen i artikeln:

TransplantationHepatit

Maria Gustavsson

maria.gustavsson@dagensmedicin.se


Kort efter njurtransplantationen påvisades viruset hos mottagarna. Då behandlades samtliga personer med nya och direktverkande läkemedel mot hepatit C, en virussjukdom som på sikt kan ge levercancer. Med terapin botades mottagarnas infektioner, vilket definierades av att virusnivån inte längre var detekterbar i blodet.

Väntetiden för en ny njure är lång. De amerikanska forskarna bakom studien ville därför ta reda på om det är säkert och effektivt att använda njurar från personer med virussmittan. I dag är det vanligt att deras organ kasseras efter dödsfall.

Forskarna ser fynden som lovande för att korta ned kötiden och utöka potten av njurar. I pilotstudien fick patienterna vänta i 58 dagar i snitt på sitt nya organ. Härnäst planerar forskarna nya försök där man ska transplantera hjärtan från personer med hepatit C.

I pilotstudien fick tio personer en njure från en donator med hepatit C av genotyp 1, vilket är den vanligaste virustypen som orsakar sjukdomen. Ingen mottagare bar på smittan innan transplantationen. Personerna var i genomsnitt 59 år gamla och stod på dialys. De fick läkemedelsbehandlingen i tolv veckor.

I Sverige kan personer med hepatit C få donera njurar under särskilda omständigheter. Till exempel kan en person med smittan eventuellt få ge bort organ till en annan person som redan bär på viruset.

Läs mer här:

David Goldberg med flera. Trial of transplantation of HCV-infected kidneys into uninfected recipients. The New England Journal of Medicine, publicerad online den 30 april 2017. Doi: 10.1056/NEJMc1705221

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev