Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kirurgi

Hög dos tiopental i blodet fortfarande ett frågetecken

Publicerad: 6 oktober 2009, 11:55

I en första kommentar säger nu chefsåklagare Peter Claeson att Socialstyrelsens utredning inte svarar på den fråga som ställts i brottsutredningen. Nämligen hur det kom sig att spädbarnet hade så hög dos tiopental i sig när hon dog.


– Det är ju det som är själva brottsmisstanken. Nu har jag inte skärskådat rapporten under lupp, men det är min bedömning i nuläget, säger Peter Claeson till TT.

Det var tidigare i dag, tisdag, som beskedet kom från Socialstyrelsen att det inte begicks några fel i vården av det spädbarn som dog på Astrid Lindgrens barnsjukhus i september förra året. Analysen av ett blodprov som togs i samband med obduktionen visade en mycket hög koncentration av läkemedlet tiopental. Socialstyrelsens utredning kan inte förklara denna höga halt. Ändå konstaterar myndigheten att vården har skett ”enligt vetenskap och beprövad erfarenhet”.

Krister Nilsson, docent och vetenskapligt råd i barnanestesi och barnintensivvård, säger till TT att det framför allt är två slutsatser som man kommit fram till.

– Det ena är det här centrala, beslutet om att avbryta den livsuppehållande behandlingen, det har gjorts mycket ambitiöst och med samtliga involverade läkare och föräldrar och anhöriga. Den andra slutsatsen är att alla källor samstämmigt uppger att inget tiopental har givits i slutfasen, säger Krister Nilsson till TT, och tillägger att tiopental omsätts väldigt snabbt i kroppen. Spåren av narkosmedlet finns alltså inte kvar särskilt länge i blodet.

Frågan kring hur och vem som gav tiopental till flickan är – enligt Krister Nilsson – alltså fortfarande en gåta.

Relaterat material

Anställda på Karolinska friade i Socialstyrelsens utredning

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev