Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kirurgi

Högre operationsrisk på eftermiddagen

Publicerad: 2 juni 2014, 10:50

Risken för att dö i samband med en operation är som störst på eftermiddagen, under helgen och i februari. Det visar en studie som presenteras under en pågående europeisk konferens.


Operationsrisken varierar beroende på när operationen utförs, uppger TT.

Studien baserar sig på en analys av knappt 219 000 patienter på två sjukhus i Tyskland som genomgått en operation mellan 2006 och 2011. Resultaten visar att operationsrisken är 22 procent högre än vanligt på en helg, respektive 21 procent och 16 procent på en eftermiddag och i februari.

I studien har man kontrollerat för en del olika riskfaktorer som kan påverka resultatet, dock finns det fortfarande flera faktorer som inte tagits med i beräkningen.

– Till exempel kan det vara så att vården skiljer sig åt under dagen och veckan. Men det kan lika gärna vara så att patienter som behandlas på eftermiddagarna och på helgerna generellt sett är svårare sjuka, säger Claudia Spies, professor vid Universitätsmedizin Berlin i Tyskland, i ett uttalande om studien på Euroanaesthesia-kongressens hemsida.

Forskarna bakom studien har dock ingen teori om varför risken att dö även tycks variera under året och menar att det krävs mer data för att dra några slutsatser kring variationerna.

Studien redovisas under en pågående europeisk konferens inom anestesiologi.

MICAELA TORESSON

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev