Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kirurgi

Hon är Sveriges första kvinnliga professor i kirurgi

Publicerad: 14 oktober 2013, 05:52

Malin Sund är landets första kvinna som är universitetsprofessor i kirurgi. Tillsammans med sina kollegor söker hon markörer för att bättre kunna avgöra prognosen för cancerpatienter.


Nyligen blev Malin Sund utsedd till professor i kirurgi vid Umeå universitet. Sedan tidigare är tre kvinnor adjungerade professorer i kirurgi, men Malin Sund är den första som är universitetsprofessor i ämnet.

– Det har funnits maktstrukturer där man inte har släppt fram kvinnor, men jag tycker att de strukturerna är på väg att vittra sönder, säger hon.

Hon framhåller att hon själv inte har varit utsatt.

– Tvärtom har jag hela tiden upplevt ett starkt stöd för min forskning från männen i min omgivning, för de flesta i min omgivning är män.

Även om det har blivit en jämnare könsfördelning är fortfarande 80 procent män inom kirurgin.

– Men bland dem som gör ST inom kirurgi i dag är det 50 procent som är kvinnor så det sker en feminisering av kirurgin.

Malin Sund utbildade sig till läkare i Uleåborg i finska Österbotten. Efter att ha jobbat som läkare i Sverige begav hon sig till USA och forskade vid Harvard i två år innan hon återvände till Sverige för att i Umeå jobba som kirurg inom cancerområdet.

Huvudfokus för hennes forskning är att hitta tumörmarkörer i stromavävnad. Genom att undersöka cancervävnad som opereras bort från patienter har hon tillsammans med sina kollegor hittat en rad möjliga markörer som kan få betydelse för att ställa prognos och för att bättre avgöra rätt behandling för patienter som genomgått kirurgi.

SAMUEL LAGERCRANTZ

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News