Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kirurgi

Hot mot akutkirurgin i Örnsköldsvik

Publicerad: 15 september 2017, 09:50

Foto: Håkan Nordlöf/Landstinget Västernorrland

Läkarbristen gör att akutkirurgin vid Örnsköldsviks sjukhus kan gå samma öde till mötes som den i Sollefteå – nedläggning.


Ämnen i artikeln:

Örnsköldsviks sjukhusLandstinget Västernorrland

Bristen på läkare vid Örnsköldviks sjukhus gör att det vid årsskiftet ser ut att bara finnas en ordinarie kirurg kvar där det tidigare fanns fyra. Och det i en verksamhet som enligt Läkarförbundet egentligen borde kräva sex till sju specialister för att också ge tid för återhämtning. För att komma runt problemet har Landstinget Västernorrland bemannat tjänsterna med stafettläkare och vikarier.

När Västerbottens-Kuriren frågar Leif Israelsson, verksamhetschef för kirurgi i landstinget, om kirurgkliniken i Örnsköldsvik går att driva vidare om landstinget inte lyckas rekrytera fasta läkare svarar han.

– Inte med akutverksamhet, nej.

Enligt tidningen vill Leif Israelsson över huvud taget inte bemöta kritiken om att landstinget gjort för lite för att kunna rekrytera personal. Lars Rocksén, vice ordförande i Ångermanlands Läkarförening, har däremot inga problem att förklara vad kritiken går ut på.

”En lokal chef med mandat att utveckla verksamheten och med ett arbetsmiljö-, personal och ekonomiskt ansvar hade redan löst det problem som nu landstinget misslyckas med”, skriver han ett mejl till Dagens Medicin.

Lars Rocksén bedömer landstingets möjligheter att rekrytera kirurger till Örnsköldsviks sjukhus som mycket goda, förutsatt att verksamheten får stabilitet och framtidstro. Han uppger även att flera kirurger redan uttalat intresse för att jobba på sjukhuset om situationen förbättras.

Samtidigt understryker Lars Rocksén att det är fullständigt nödvändigt för en mindre ort som Örnsköldsvik att ha en aktiv utbildning för AT- och ST-läkare för att lyckas med rekryteringen. Och han sticker inte under stol med att det är svårt att hitta erfarna läkare:

”En stor del i misslyckandet ligger i att arbetsgivaren inte utbildat ersättare till de seniora läkare som efter ett långt arbetsliv går i pension även om det varit känt sedan åratal tillbaka att pensionsåldern infaller.”

Jens Krey

Reporter

jens.krey@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev