Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kirurgi

Immunterapi kommer att vara ”all over”

Publicerad: 14 juni 2018, 10:16

Johanna Ungerstedt

Foto: Anna Eriksson

Hallå där Johanna Ungerstedt, hematolog vid Karolinska universitetssjukhuset och medlem i programkommittén för den europeiska hematologikongressen EHA, som börjar i dag i Stockholm.


Ämnen i artikeln:

Hematologi

Hur är känslan inför starten av kongressen?

– Det känns mycket bra nu när allt är färdigplanerat. Vi har jobbat länge med att få programmet på plats, att ranka abstract och utse olika pristagare med mera. Jag tycker att programmet är superbra och vi kommer få jättemånga deltagare. Jag hörde i morse 11 600, vilket är rekord! Nu är det roligaste kvar.

Vad ser du mest fram emot på mötet?

Vi kommer ha ett förmöte för yngre prekliniska forskare från Norden. Vi hade ett liknande arrangemang inför förra årets kongress i Madrid. Det är ett bra sätt att locka prekliniska forskare till kongressen, där majoriteten av deltagare är äldre kliniker.

Vad kommer bli hetast rent vetenskapligt på kongressen?

– Immunterapi och cellterapi med behandlingar som car-T-celler kommer att vara ”all over”, samt nya tekniker för gene editing med till exempel crispr-tekniker. Metoderna är på väg in i kliniskt bruk. Amerikanerna har legat före oss européer inom cellterapi, men vi har mycket på gång också.

Kommer du själv att presentera någonting?

– Vi har en poster om ett nytt möjligt läkemedel mot den sällsynta sjukdomen systemisk mastocytos. Det är än så länga prekliniska data, men vi hoppas sätta igång en patientstudie snart.

Något annat du vill framhålla om kongressen?

– En rolig grej är att vi inom EHA nu kommit igång med en europeisk hematologiexamen, delvis baserat på svenska flervalstentor. Förra året var det 80 som skrev provet och i år hoppas vi på att runt 150 stycken ska ha gjort provet här i Stockholm.

EHA-kongressen avslutas på söndag den 17 juni. Den hålls på Stockholmsmässan i Älvsjö.

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

Hematologi

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev