Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kirurgi

Ingrepp via munnen var bra

Publicerad: 14 mars 2012, 07:33

Att ta bort död vävnad i bukspottkörteln med ett endoskop gav färre komplikationer jämfört med då konventionell kirurgi användes, enligt en ny pilotstudie som publiceras i Jama.


Att titthålsoperera patienter genom naturliga kroppsöppningar, till exempel transgastrisk kirurgi via munnen, har lanserats som en alternativ metod till etablerade former av kirurgi. Möjliga fördelar med ingreppet är att det kan ge mindre komplikationer och att patienten slipper synliga ärr.

För första gången kommer nu en randomiserad studie av en sådan metod. Det är holländska forskare som följt upp svårt sjuka patienter med akut bukspottkörtelinflammation där vävnad dött och sedan blivit infekterad, nekrotiserande pankreatit.

Slutsatsen är att ett transgastriskt ingrepp var kopplat till mindre risk för svåra komplikationer och död jämfört med en mer konventionell kirurgisk metod.

– Nekrotiserande pankreatit är en av få sjukdomar där transgastrisk kirurgi i dag används som en rutinmetod. Studien ger stöd för att metoden är säker och att vi är på rätt väg, även om man ska tolka resultaten med försiktighet då antalet patienter var mycket litet, säger Ralf Segersvärd, överläkare och ansvarig för pankreaskirurgi på Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge.

Totalt ingick 22 patienter i studien.

Patienter som lottades till det transgastriska ingreppet fick ett endoskop nedfört i magsäcken. Med hjälp av instrumentet stacks ett hål genom magsäcksväggen och vätska i det angripna området kring bukspottskörteln togs bort genom dränage. I nästa steg rensades död vävnad bort med en snara.

I kontrollgruppen fördes ett titthålsinstrument in i patienten genom ett snitt i sidan och död vävnad togs bort genom en lång tång. Om detta ingrepp inte lyckades gjordes ett nytt försök med öppen kirurgi.

– En fördel med det transgastriska angreppssättet är att det utförs av endoskopister som har stor vana av ingrepp i och omkring magsäcken. Men det är viktigt att påpeka att patienter med nekrotiserande pankreatit måste behandlas utefter sina speciella förutsättningar och i ett multidisciplinärt sammanhang. Någon enskild metod kommer nog inte bli allenarådande. I många fall kan det räcka med att bara lägga ett dränage, säger Ralf Segersvärd.

Läs abstract till studien:

■ Bakker OJ m fl. Endoscopic Transgastric vs Surgical Necrosectomy for Infected Necrotizing Pancreatitis. Jama 2012;307:1053–1061.

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev