måndag27 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kirurgi

Inställning till operation omprövas efter e-behandling

Publicerad: 19 oktober 2018, 09:12

Ett nytt digitalt behandlingsprogram har fått artrospatienter som varit inställda på att operera sig att svänga i frågan, visar en ny klinisk studie från Lunds universitet

Ämnen i artikeln:

Lunds universitet

Lite mindre än en fjärdedel, 104 stycken, av de personer som ingick i studien kände vid startpunkten att deras höft- eller knäartros var så pass allvarlig att de var i behov av operation. Men efter sex veckor med det digitala behandlingsprogrammet ville 32 individer inte längre genomgå operation. En andel på 31 procent.

Det som medverkat till beslutet var förändrad smärtnivå, gångförmåga och livskvalitet. Under de sex veckorna fick personerna med hjälp av appen göra övningar, utbildas och handledas av en fysioterapeut. Aktiviteter som tog mellan fem och tio minuter i anspråk dagligen.

Omvänt var det 21 av 348 individer som gick in i programmet med inställningen att de inte ville opereras men som efter sex veckor var intresserade av att opereras. En andel på 6 procent.

– I de analyserna såg vi att de individerna som skiftade intresse från att inte vilja opereras till att opereras inte hade förbättrats lika bra av programmet. De hade en lägre förbättring när det gäller smärta och funktion, säger Håkan Nero, ansvarig för forskning vid Joint Academy, till Dagens Medicin.

Forskarna vid Joint Academy, som utvecklat appen, menar att den kan spara in pengar i primär-och akutvården samt att egenbehandlingen kan lindra kronikernas symptom av sjukdomen.

– Sammantaget stöder resultaten att urvalet av de som till synes uppfyller indikationen för protesoperation kommer att kunna förbättras i framtiden, säger Håkan Nero.

458 patienter mellan 56-68 år ingick i studien, varav 67 procent var kvinnor.

Läs mer i abstract:

Anna Cronström med flera. Factors associated with patients’ willingness to consider joint surgery after completion of a digital osteoarthritis treatment program: A prospective cohort study. Arthritis Care & Research, publicerad den 9 oktober 2018. DOI: 10.1002/acr.23772 

ADAM WENELL

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev