Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kirurgi

Inte första gången Näl-personal insjuknat

Publicerad: 27 maj 2016, 15:06

Även i förra veckan insjuknade personal på Näl och en operationssal fick stänga. Och efter tisdagens händelse, när tjugotalet blivit sjuka och flera salar stängts, ska tester göras nu i helgen. På måndag ska alla operationssalar vara öppna igen.


Ämnen i artikeln:

Norra Älvsborgs sjukhus, Näl

I tisdags drabbades tjugotalet anställda på operationsavdelningen på Norra Älvsborgs Länssjukhus, Näl, av besvär i luftvägarna. Åtta av dem blev sjukskrivna och sex operationssalar fick stänga. Händelseförloppet var ganska hastigt men det är fortfarande oklart vad som egentligen hände. Proverna så här långt har inte gett någon ledtråd.

Nu i helgen ska dock alla operationssalar trycktestas för att se till att de håller det övertryck som gör att luftföroreningar inte ska leta sig in i salarna. Regionsägda Västfastigheter har inkallat expertis utifrån för att göra de och andra tester, säger Niklas Claesson, NU-sjukvårdens kommunikationschef, till Dagens Medicin.

Tanken är att operationssalarna ska vara igång som vanligt på måndag. Men personalen känner viss osäkerhet.

– Det späder på ytterligare oro. ”Kan något mer hända? Är det säkert?”, säger Anna Aldeborg, huvudskyddsombud på Vårdförbundet i Västra Götaland.

En vecka innan tisdagens incident hände något liknande. Några personer blev sjuka med andningsbesvär och hosta, och en operationssal stängdes. Även där är orsaken okänd, och det är oklart om det finns något samband mellan händelserna.

Men Anna Aldeborg berömmer ledningen för sättet de hanterat incidenterna på.

– Ja, det har skötts bra. Det har varit mycket information på arbetsplatsen och på intranätet, och man kan följa hur staben jobbar med det. Ledningen har reagerat snabbt, säger Anna Aldeborg.

Relaterat material

Andningsproblem hos sjukhuspersonal

JESPER CEDERBERG

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev