Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kirurgi

Italiensk domstol öppnar åter ärende mot Macchiarini

Publicerad: 2 februari 2016, 10:36

Bedrägerimisstankarna mot att den världskände kirurgen – i vinstsyfte – erbjudit svårt sjuka patienter vård vid privata vårdinrättningar är inte avskrivna.


Ämnen i artikeln:

Paolo Macchiarini

Paolo Macchiarini har tidigare anklagats för bland annat bedrägeri av det italienska rättsväsendet. I maj förra året lades dock den rättsliga processen ned. Nu har en domstol i Florens rivit upp beslutet, vilket tvingar Macchiarini att återigen förklara sitt agerande inför en domare. Det rapporterar den italienska tidningen La Repubblica.

Annars är det tämligen tyst om stjärnkirurgen i italiensk press. Tidningarna återger en del av det som Vanity Affair skrev samt berättar kort om SVT-dokumentären. Fallet kan dock få en politisk dimension.

I mitten av januari tog politikern Federuico Gelli, själv kirurg, upp Paolo Macchiarini i en utskottsfråga. Han undrade om hälsovårdsminister Beatrice Lorenzin känner till vad Macchiarini gjort, hur de styrande tänker agera för att undvika att det händer igen samt hur mycket statligt stöd Macchiarini fått under årens lopp.

Relaterat material

Självkritisk rektor kvar medan utredning pågår

KI-forskare krävde genvägar för Macchiarini

Läkaresällskapet vill se över regelverk

Annika Carpman

Reporter

annika.carpman@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

Paolo Macchiarini

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News