Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kirurgi

Ivo granskar Sollefteå sjukhus

Publicerad: 13 oktober 2017, 11:09

Foto: Nils Jakobsson/Bildbyrån

Efter signaler om bristande patientsäkerhet till följd av omorganisationen i Sollefteå sätter tillsynsmyndigheten nu sjukhuset under lupp.


Ämnen i artikeln:

IvoSollefteå sjukhusLandstinget Västernorrland

– Det är med anledning av avvecklingen av akutkirurgin och akutortopedin. Det har också kommit in skrivelser till Ivo där det framgår uppgifter om att patientsäkerheten kan vara hotad till följd av omstruktureringen, säger Andrea Blömer, inspektör vid Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, avdelning nord, till Dagens Medicin.

2016 och 2017 fattade Landstinget Västernorrland, trots omfattande protester, beslut om att lägga ner akutortopedin och akutkirurgin vid Sollefteå sjukhus. För några veckor sedan kom de två skrivelser som Andrea Blömer syftar på till Ivo. En av skrivelserna är från anställda vid sjukhuset och Ivo bedömer att den andra, trots att den är anonym, också kommer från personal. Andrea Blömer uppger att Ivo även fått in några enskilda ärenden kring Sollefteå sjukhus sedan omorganisationen men att myndigheten inte planerat för någon tillsyn utifrån dem. En möjlighet som Ivo har och har använt i andra ärenden.

– Vi har alltid ögonen öppna vid förändringar och alla förstår att det finns en risk med sådan här omstrukturering. Det är långt till andra sjukhus och mycket transporter. Men vi har inte riktigt fått de indikationerna, säger Andrea Blömer och lägger till att det bara gått ett år sedan akutkirurgin lades ned i Sollefteå.

Hade Ivo initierat ett tillsynsärende kring Sollefteå sjukhus om ni inte hade fått skrivelserna?

– Det är en prioriteringsfråga och svårt att svara på. Vi vill jobba mer riskbaserat och det tas sådana här beslut på flera ställen i Sverige. Men vi måste välja vilka bollar vi ska springa på.

Tillsynsärendet kring Sollefteå sjukhus är fortfarande i sin linda och Ivo har ännu inte hunnit meddela sjukhuset. Andrea Blömer uppskattar att ett beslut kan komma tidigast i början av 2018.

– Om det förekommer patientsäkerhetsrisker så vill vi att det ska finnas en medvetenhet om dessa och att sjukhuset gör allt för att förhindra att det uppstår vårdskador. Det handlar om vilka åtgärder som vidtas i samband med en sådan här förändring och hur man reducerar riskerna.

Relaterat material

Sollefteås akuta ortopedi läggs ned

Ja till avvecklad akutkirurgi i Sollefteå

Jens Krey

Reporter

jens.krey@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev