fredag24 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kirurgi

JO-kritik för mejlväxling kring Ilizarov-skandalen

Publicerad: 24 maj 2017, 14:30

Foto: simazoran

Skaraborgs sjukhus får JO-kritik efter att en chefläkare har mejlväxlat med en extern granskare kring hur Ilizarov-metoden har använts på sjukhuset.

Ämnen i artikeln:

Ilizarov-metodenVästra GötalandsregionenOrtopedi

Kritiken från Justitieombudsmannen (JO) gäller en mejlväxling mellan Marga Brisman, chefläkare vid Skaraborgs sjukhus, och granskaren Olle Svensson, som är professor i Umeå, skriver Skaraborgs Allehanda.

Granskaren undersökte följderna av att en ortopedläkare på Skaraborgs sjukhus har använt den kontroversiella sovjetiska ortopediska Ilizarov-metoden.

JO-kritiken gäller att chefläkaren har använt sin privata mejladress i tjänsten för att kommunicera med granskaren och för att det ska ha förhindrat insyn från allmänheten.

Tidigare har Dagens Medicin skrivit om hur metoden enligt sjukhuset har lett till 37 vårdskador, utan att patienterna har informerats i tillräcklig utsträckning. Detta har lett till avstängning.

Västra Götalandsregionen har uppgivit att endast tre privata e-postmeddelanden skickades och att dessa var av ringa betydelse, skriver Skaraborgs Allehanda. Senare ska dessa mejl ha lämnats ut som allmänna handlingar, på begäran.

JO anser, enligt tidningen, inte att felet är ringa, utan att det har lett till en förtroendeskada då det ”har kunnat väcka misstankar om att man velat undvika att meddelandena skulle offentliggöras”, uppger myndigheten, enligt Skaraborgs Allehanda. JO konstaterar vidare att sjukhuset förtjänar kritik då e-postmeddelandena inte har diarieförts som allmänna handlingar.

Ilizarov-metoden utvecklades i Sovjetunionen på 50-talet och är namngiven efter upphovsmannen Gavril Ilizarov. Genom att genomborra brutna och trasiga benfragment med trådar som spänns fast i ringar och stag, är det tänkt att brutna ben ska läggas tillrätta och hållas på plats.

Relaterat material

Läkare stängs av efter 37 vårdskador

Privat mejlväxling blir JO-ärende

MARTIN WALLSTRÖM

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev