fredag27 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kirurgi

KI berett att ompröva friandet av Macchiarini

Publicerad: 28 januari 2016, 09:23

Anders Hamsten.

Foto: Gunnar Ask

Lärosätets rektor Anders Hamstens förtroende för den världskände kirurgen har naggats i kanten och nya fakta kan göra att utredningen om forskningsfusk öppnas igen.

Ämnen i artikeln:

Paolo MacchiariniKarolinska universitetssjukhusetKarolinska institutet

Jens Krey

jens.krey@dagensmedicin.se


– Vi har konfronterats med data, som möjligen har undanhållits och inte har funnits tillgängliga i utredningen. Om de har relevans för utredningen är vi beredda att ompröva den, sade Anders Hamsten, rektor för Karolinska institutet, i Sveriges Televisions Gomorron Sverige på torsdagsmorgonen.

Bakgrunden är att Dokument inifråns sista avsnitt kring Paolo Macchiarini sändes på onsdagskvällen och tillsammans med producenten Bosse Lindquist var KI:s rektor inbjuden att diskutera vad som ska hända framöver.

Med anledningen av tveksamheterna kring Paolo Macchiarinis CV och tillvägagångssättet kring hans operationer i Ryssland, som Dagens Medicin tidigare har rapporterat om, sade Anders Hamsten också att hans förtroende för den världskände kirurgen ”rejält har naggats i kanten”.

Paolo Macchiarini är fortfarande anställd vid KI och innan dess att lärosätets utredning av CV-tveksamheterna är färdig vill Anders Hamsten inte kommentera om anställningen ska avslutas eller inte.

Dokument inifråns bilder av omständigheterna kring de ryska operationerna, som KI tidigare tagit avstånd från, kallade Anders Hamsten för ”förskräckliga”. Han sade också att det är väldigt osannolikt att något liknande skulle klara en etikprövning i Sverige.

Anders Hamsten höll däremot inte med om att Paolo Macchiarinis operationer i Sverige kan liknas vid experiment på svårt sjuka patienter. Han höll fast vid KI:s tidigare linje om att det var akut livräddande sjukvård och inte forskning.

Bosse Lindquist poängterade att det inte finns några som helst belägg för att den första patienten som fick en konstgjord luftstrupe inopererad av Paolo Macchiarini var akut döende och påpekade också att KI redan 2009 fick varningar om forskningsfusk.

Relaterat material

Macchiarini medger att plaststrupen inte fungerar

Tv-bolag vill stoppa SVT:s Macchiarini-dokumentär

KI tar avstånd från Macchiarinis ryska operationer

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev