Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kirurgi

KI-forskare krävde genvägar för Macchiarini

Publicerad: 2 februari 2016, 07:23

De 14 KI-forskare som rekommenderade att kirurgen Paolo Macchiarini skulle anställas räknade med en snabb start för operationer och att lärosätets beslutsvägar kortades.


Ämnen i artikeln:

Paolo MacchiariniKarolinska institutetKarolinska universitetssjukhuset

Li Felländer-Tsai, prefekt vid institutionen för klinisk vetenskap, intervention och teknik, och Urban Lendahl, professor i genetik vid institutionen för cell- och molekylärbiologi, är några av de totalt 14 forskare vid Karolinska institutet, KI, som i juni 2010 rekommenderade att Paolo Macchiarini skulle anställas som gästprofessor vid KI och överläkare vid Karolinska universitetssjukhuset.

I den motivering de skickade in till KI:s rekryteringsutskott skrev forskarna att de räknade med att ha en ”fungerande regenerativ luftvägstransplantationsverksamhet igång senast tre månader efter det att han knutits till öron-näsa-hals-kliniken vid Karolinska universitetssjukhuset.”

Forskarna skrev vidare att det redan vid årsskiftet 2010/2011 borde kunna gå att rekrytera patienter i Sverige och på lite längre sikt även i Europa.

Men för att KI skulle kunna agera vid vad forskarna kallade den absoluta forskningsfronten krävdes inte bara rekrytering av internationell expertis. Forskarna i rekommendationsbrevet:

”För framgång krävs också att beslutsvägar inom Karolinska institutet och Stockholms läns landsting kortas. Frågeställningar i kliniken skall snabbt kunna angripas i olika experimentella modeller. Lika viktigt, om än mer svåruppnåeligt, är att de svar som på så sätt framkommer utan fördröjning kan läggas till grund för etablering av nya, moderna och effektiva behandlingsmetoder.”

I april 2015 polisanmälde Läkemedelsverket operationerna som Paolo Macchiarini utfört vid Karolinska universitetssjukhuset, eftersom det inte inhämtas tillstånd för klinisk prövning.

Li Felländer-Tsai skriver i ett mejl till Dagens Medicin att formuleringen om kortare beslutsvägar ska tolkas som att forskarna efterlyste ”en förbättrad samverkan mellan KI och SLL.”

Dagens Medicin söker även Urban Lendahl för en kommentar.

Relaterat material

Italiensk domstol öppnar åter ärende mot Macchiarini

Läkaresällskapet vill se över regelverk

Granska sjukhuset också – med extern granskare

”KI:s ledning smiter undan sitt ansvar”

KI:s ledning granskas av oberoende utredning

Jens Krey

Teamledare – nyheter

jens.krey@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev