Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kirurgi

KI friar visselblåsare

Publicerad: 22 mars 2017, 11:25

För snart tre år sedan anmälde Paolo Macchiarini en av visselblåsarna för plagiat. Först fällde KI honom, men nu har lärosätet ändrat sitt beslut.


Ämnen i artikeln:

Paolo MacchiariniKarolinska institutetAnders Hamsten

– Det känns väldigt skönt att Karolinska institutet äntligen kommer fram till samma beslut som Centrala etikprövningsnämnden, säger Karl-Henrik Grinnemo.

I april 2014 blev han anmäld till Karolinska institutet, KI, misstänkt för plagiat. Bakom anmälan stod Paolo Macchiarini och hans forskarkollega Philipp Jungebluth. Bakgrunden var att Karl-Henrik Grinnemo använt sig av forskningsdata framtagna av den forskningsgrupp som leddes av Paolo Macchiarini i samband med en ansökan till Vetenskapsrådet.

2015 kom etikrådet vid KI fram till att Karl-Henrik Grinnemo gjort sig skyldig till oaktsamhet i forskning, men inte till oredlighet i forskning. Ett beslut som även den dåvarande rektorn Anders Hamsten anslöt sig till.

Efter Anders Hamstens avgång skickade den tillförordnade rektorn Karin Dahlman-Wright vidare beslutet till expertgruppen för oredlighet i forskning vid Centrala etikprövningsnämnden. I december 2016 landade expertgruppen i att anklagelserna mot Karl-Henrik Grinnemo var ogrundade och att tillvägagångssättet vid ansökan ”sannolikt bottnar i ett systemfel”. I beslutet står det också att det är ”särskilt anmärkningsvärt att dessa obefogade slutsatser ytterligare understrukits och förstärkts i uttalanden av Institutets tidigare rektor.”

Men nu har alltså KI ändrat uppfattning.

– I och med dagens beslut frias Karl-Henrik Grinnemo från misstankarna om plagiat, säger Karin Dahlman-Wright i ett uttalande på lärosätetes hemsida.

Enligt Karl-Henrik Grinnemo har anmälan mot honom använts som ett slagträ när han och de tre andra visselblåsarna anmälde Paolo Macchiarini för forskningsfusk. Det nu ändrade beslutet att Karl-Henrik Grinnemo varit oaktsam användes till exempel när Anders Hamsten friade Paolo Macchiarini från fuskanklagelserna.

– Man skrev att jag har gjort mig skyldig till plagiering av Paolo Macchiarinis forskning och att det var det som låg till grund för vår anmälan. Vilket inte alls var fallet, säger Henrik Grinnemo.

Relaterat material

Fälld Macchiariniartikel dras tillbaka

"Macchiarini-patient" avliden

Nya riktlinjer efter Macchiarinis operationer

Jens Krey

Teamledare – nyheter

jens.krey@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News