fredag27 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kirurgi

KI granskar världskänd kirurgs bakgrund

Publicerad: 8 januari 2016, 16:04

Efter anklagelserna om forskningsfusk kommer nu uppgifter om att den kände läkaren förfalskat sitt cv.

Ämnen i artikeln:

Karolinska institutetPaolo Macchiarini

Jens Krey

jens.krey@dagensmedicin.se


Strax efter nyår publicerade den amerikanska tidskriften Vanity Fair en artikel om den tidigare forskaren vid Karolinska institutet, KI. Artikeln fokuserade på de uppgifter som den kände kirurgen uppgett för en amerikansk journalist som han även haft ett förhållande med. Bland annat ska han ha uppgett att han var personlig läkare till den amerikanska presidenten Barack Obama, den japanske kejsaren Akihito och påven. Den senare ska, enligt läkaren, även ha uppgett sig villig att viga paret.

Artikeln tar även upp uppgifter om att kirurgen i olika cv:n påstått sig ha haft professurer och andra akademiska tjänster vid ett flertal europeiska lärosäten som vid kontroll sedan inte visat sig stämma överens med verkligheten. Mot bakgrund av uppgifterna i artikeln har Karolinska institutet nu valt att starta en egen utredning om riktigheten i de uppgifter kirurgen lämnat till lärosätet i samband med att han 2010 fick en tjänst där och skriver följande på sin hemsida:

”KI kommer bland annat att kontakta de lärosäten där forskaren tidigare verkat. Utredningen kommer att bedrivas skyndsamt, men när den kan vara färdig går inte att säga i nuläget.”

Enligt professor Magnus Ingelman-Sundberg, som 2010 var ordförande i KI:s rekryteringsutskott, rekommenderas kirurgens tjänst vid KI i en skrivelse undertecknad av 16–18 professorer och docenter. Rekryteringsutskottet kontrollerade inte om uppgifterna i rekommendationsbrevet stämde.

– Nej, det gjorde vi inte. Får vi in en skrivelse som stöds av i stort sett alla forskare inom ett fält så måste vi tro på att det är sant, säger Magnus Ingelman-Sundberg till Dagens Medicin.

I det underlag som rekryteringsutskottet fick ta del av framgick att läkaren 2001 förordnats som ”Ausserplanmässiger professor” vid Die Medizinische Hochschule Hannover, något som enligt Magnus Ingelman-Sundberg är synonymt med adjungerad professor. I ett mejl till Dagens Medicin skriver Magnus Ingelman-Sundberg att en adjungerad professor formellt har samma status som en ”full professor” och att läkarens cv, som bland annat inkluderade 106 vetenskapliga publikationer, gjorde att han bedömdes som professorskompetent.

Samtidigt förklarar Magnus Ingelman-Sundberg att han i samband med ett förslag att kirurgen skulle ha en fast tjänst vid KI 2012 började granska hans bakgrund och att han då fann en rättsprocess där läkaren misstänkts ha betalat mutor för att få sina patienter högre upp på operationslistorna.

– Då drog jag öronen år mig och stoppade det förslaget. Det var många som stödde att han skulle ha en sådan anställning men det gick jag inte med på och det tycker jag i efterhand är ett av mina klokare beslut, säger Magnus Ingelman-Sundberg.

Sveriges Televisions Dokument inifrån kommer under veckan börja sända en tre program lång serie där den kände kirurgens forskning granskas.

Relaterat material

Expertgrupp ska granska KI-fallet

Operationen diskuterades aldrig i Karolinskas etikråd

Karolinska institutet svarar på kritiken

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev