Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kirurgi

KI:s styrelse ändras

Publicerad: 3 mars 2016, 13:51

Paolo Macchiarini, från SVT:S/Dokument Inifråns serie ”Experimenten”.

Foto: Conan Fitzpatrick/SVT

NY VERSION Regeringen byter ut delar av Karolinska institutets styrelse. Beslutet är en direkt följd av turerna kring skandalkirurgen Paolo Macchiarini och hans forskning med konstgjorda luftstrupar.


Ämnen i artikeln:

Paolo MacchiariniKarolinska institutet

Styrelsen för Karolinska institutet är i stort behov av "förnyelse". Det anser regeringen som på torsdagen beslutade att ge en nomineringsgrupp i uppdrag att byta ut ett antal ledamöter i styrelsen, det så kallade konsistoriet.

”Jag ser mycket allvarligt på det som framkommit om vad som har hänt vid KI. För att ett högt förtroende för verksamheten ska kunna återskapas är därför den här förnyelsen av styrelsen nödvändig”, skriver Helene Hellmark Knutsson (S), minister för högre utbildning och forskning, till TT.

Exakt hur många eller vilka av de nuvarande styrelseledamöterna som får gå avgörs av nomineringsgruppen, även om beslutet fattas av regeringen. Nomineringsgruppens förslag ska redovisas senast den 1 april.

Den nuvarande styrelsen, med ordförande Lars Leijonborg i spetsen, har kritiserats för dess hantering av anklagelserna mot Paolo Macchiarini och hans forskning kring konstgjorda luftstrupar. Som en följd av denna forskning har institutets rektor, dekanus samt rektorsråd redan avgått.

Lars Leijonborg vill inte ge någon längre kommentar till regeringens beslut.

– Jag har ingen annan kommentar än att det är viktigt att komma ihåg styrelsens mandat, att styrelsen inte får lägga sig i forskningsfrågor, säger han till TT direkt efter beskedet.

Helene Hellmark Knutsson svarar sedan på TT:s frågor:

– Med anledning av vad som har hänt så ser vi ett behov av en delvis förnyelse av styrelsen för att återskapa förtroendet för Karolinska institutet, säger Helene Hellmark Knutsson (S), minister för högre utbildning och forskning.

TT: Många undrar nog varför inte hela styrelsen får gå. Vad säger du till dem?

– Det är viktigt att komma ihåg att ett universitets styrelse inte har ansvar för just forskningen eller rekrytera forskare. Det ligger helt på rektorn och på dem som rektorn utsett. Däremot har styrelsen en uppsiktsplikt och det viktiga uppdraget att rekrytera rektorn. Det vore olyckligt att ha en situation nu där man både ska rekrytera en ny rektor och ha helt ny styrelse. Vi ser att det finns ett behov av en delvis ny styrelse, men också att det finns ett behov av kontinuitet.

TT: Kan styrelsens ordförande Lars Leijonborg sitta kvar?

– Vi bedömer inte enskilda personers förtroende i det här. Nu är det nomineringsgruppen som ska återkomma med ett förslag.

TT: Har du själv sett dokumentärerna om luftstrupsoperationerna?

– Jag har sett dem under en längre tid och jag tror att vi alla är lika illa berörda av det vi har sett.

TT: Kan du garantera att något liknande inte händer igen?

– Det är väldigt svårt, men det jag kan garantera är att vi nu tittar på alla delar som behövs för att vi ska ha ett regelverk och en tillsyn som gör att det inte ska finnas en gråzon mellan sjukvård och forskning.

TT: Hur har detta påverkat allmänhetens förtroende för Karolinska institutet och sjukvården i stort?

– Jag tror att det här har påverkat förtroendet för Karolinska institutet och det är därför det är viktigt nu hur vi jobbar framåt med att återskapa förtroendet, både för forskningen och för det som är i gränslandet mellan forskning och sjukvård och här har jag ett jättestort ansvar för att se till att regelverket fungerar.

TT: Paolo Macchiarini är fortfarande anställd vid Karolinska institutet. Vad tycker du om det?

– Det är ett uppdrag som nu ligger på Karolinska institutets ledning att bedöma hur man ska gå vidare med just den anställningen.

Bo Risberg, professor emeritus i kirurgi och före detta ordförande i forskningsetikkommittén, är inte nöjd med regeringens beslut.

– Nej, hela styrelsen måste gå. Jag jämför det här med mitt jobb. Med kniven skär man bort det sjuka partiet för att patienten ska kunna överleva och läka, och det är samma sak här, säger han till TT.

Bo Risberg fortsätter:

– Det är otillräckligt.

Den förre utredaren professor emeritus Bengt Gerdin säger till TT att samhället måste visa på ledarskap och styrka.

– Jag kan tycka att det är adekvat och rationellt. Det har blivit mycket större än vad vi har trott, den här Macchiarini-affären, och den innehåller så många bottnar, säger han till nyhetsbyrån.

De leder Karolinska institutet

Karolinska institutets "högsta beslutande organ" är dess styrelse, det så kallade konsistoriet. Konsistoriet består av totalt 20 ledamöter var av regeringen utser åtta ledamöter.

Bland dessa ledamöter finns bland andra konsistoriets ordförande, som i dag är den före detta partiledaren Lars Leijonborg. Där finns också finanslandstingsrådet Torbjörn Rosdahl, förre LO-ekonomen Dan Andersson samt Läkmedelsindustriföreningens vd Anders Blanck.

Övriga ledamöter är, förutom rektorn, lärar- och studentrepresentanter.

JOHAN NILSSON/TT

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev