lördag4 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kirurgi

KI tar avstånd från Macchiarinis ryska operationer

Publicerad: 25 januari 2016, 10:18

I det andra av Dokument inifråns tre program om Paolo Macchiarini (bilden) framkommer bland annat att den världskände kirurgen opererat in en syntetisk luftstrupe i en mer eller mindre frisk patient. Patienten avled senare.

Foto: Oskar Kullander/Bildbyrån

Lärosätet kallar omständigheterna kring den världskände kirurgen Paolo Macchiarinis operationer i Ryssland för ”oacceptabla”.

Ämnen i artikeln:

Paolo MacchiariniKarolinska institutetKarolinska universitetssjukhuset

Jens Krey

jens.krey@dagensmedicin.se


Som Dagens Medicin tidigare rapporterat sänder Sveriges Televisions Dokument inifrån en tre program lång serie kring Paolo Macchiarinis forskning och operationer. I det andra avsnittet, som tar upp de omdiskuterade operationerna med stamcellsbehandlade syntetiska luftstrupar, framkommer uppgifter som nu får Karolinska institutet, KI, att reagera.

Lärosätet kände till att Paolo Macchiarini hade ett uppdrag för ett universitet i Ryssland, och har godkänt det som bisyssla. Men de omständigheter som Dokument inifrån visar kring operationerna han utförde där ska tidigare ha varit okända för det svenska lärosätet. KI:s hemsida kallar omständigheterna för ett ”oacceptabelt agerande” som lärosätet mycket bestämt tar avstånd från.

KI uppger också att det inte tillåter bisysslor som är förtroendeskadliga för lärosätet och om det hade känt till Paolo Macchiarinis operationer, så som de framställs i SVT, så hade bisysslan sannolikt aldrig godkänts.

Det pågår en förundersökning gällande ”grovt vållande till annans död” med anledning av de operationer som Paolo Macchiarini utfört vid Karolinska universitetssjukhuset 2011.

Relaterat material

Granskare: Det var forskningsfusk

Paolo Macchiarini ställs till svars av SVT

KI granskar världskänd kirurgs bakgrund

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev