Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kirurgi

KI varnades internt för Macchiarini – anställde ändå

Publicerad: 3 februari 2016, 06:00

NY VERSION. Redan innan den kontroversiella kirurgen Paolo Macchiarini anställdes som gästprofessor hade Karolinska institutet fått varningar från flera referenter i Europa.


Ämnen i artikeln:

Karolinska universitetssjukhusetKarolinska institutetPaolo Macchiarini

(Artikeln är uppdaterad med kommentar från Li Felländer-Tsai, onsdag 3 feb kl 14.20. Artikeln är även uppdaterad gällande den svenske forskarens europeiska referenter torsdag 4 feb kl 8.50.)

– Via mina internationella kontakter hade jag fått tydliga signaler om att Paolo Macchiarini hade dåligt rykte, säger en svensk KI-forskare som hjälpt till att förmedla informationen till de kollegor på Karolinska institutet som var inblandade i rekryteringen.

I rapporteringen kring affären med de kraftigt ifrågasatta luft­strups­operationerna på Karolinska universitetssjukhuset har det framkommit att den belgiska kirurgen Pierre Delaere skickat kritik angående bland annat ett av de publicerade arbetena i tidskriften Lancet från 2011.

Men Dagens Medicin kan nu avslöja att flera personer på KI i ett betydligt tidigare stadium kände till den kritik som riktats från europeiska forskare och kliniker mot den italienska kirurgen redan inför anställningen på KI.

Vi har pratat med en KI-forskare som under sommaren 2010, via uppgifter från en utländsk kollega, fick reda på att Paolo Macchiarini var på väg att anställas på Karolinska institutet.

– Personen var mycket förvånad över att KI ville ha Macchiarini och ringde upp mig. Jag började då själv söka efter mer uppgifter.

Bilden stod klar efter att KI-forskaren fått ett skriftligt utlåtande från professor Tobias Welte vid Medizinischen Hochschule Hannover i Tyskland och efter en telefonintervju med en ledande luftvägsforskare vid universitetet i Barcelona, två av de läro­säten där den italienske kirurgen tidigare jobbat.

– Paolo Macchiarini beskrevs visser­ligen som gudabenådad kirurg. Men det fanns stora sam­arbets­problem. Det blev konflikter och han gjorde sig omöjlig efter ett till två år. Det fanns också diskussioner om forskningsoperationer utan etiskt godkännande, säger KI-forskaren.

Dagens Medicin har varit i kontakt med professor Tobias Welte i Hannover som bekräftar att han hade en dålig erfarenhet av Paolo Macchiarini. I ett mejl skriver han bland annat att Macchiarini inte var mottaglig för kritik, inte insåg sina gränser och att det fanns tvivel kring hans spektakulära vetenskapliga resultat – men att dessa inte gick att kontrollera då han hade ­patienter i flera olika länder samtidigt.

Nästa steg för den svenska forskaren var att ta kontakt med de kollegor på KI som ville anställa Paolo Macchiarini. Forskaren både pratade med och skrev till berörda kollegor vid den institution på Karolinska institutet där Macchiarini skulle jobba.

– Jag avrådde dem från att anställa Macchiarini på grund av de uppgifter som lämnats av referenterna. De tog till sig mina uppgifter och gick vidare och samlade själva in mer information bland annat från Great Ormond Street Hospital i London.

Dagens Medicin har tagit del av mejlkorrespondens från september 2010 som visar att åtminstone några av dem som var involverade i rekryteringsprocessen på Karo­linska institutet och universitetssjukhuset var medvetna om den kritik som framkommit från flera olika referenter i ”Sydeuropa” och även från Hannover.

Korrespondensen visar en mycket mer nyanserad bild om vad man kände till om Paolo Macchiarini på Karolinska institutet, jämfört med det mycket entusiastiska förslag om rekrytering som i juni 2010 under­tecknades av 14 KI-forskare där de förespråkade kortade beslutsvägar i samband med de experimentella metoderna.

Men trots flera kritiska referenter och att ”ärendet blivit mer komplext” anställdes Paolo Macchiarini som gästprofessor i klinisk regenerativ kirurgi i oktober 2010.

– Några dagar efter mina rapporter till kollegorna gick KI ut med att man anställt Paolo Macchiarini, säger den KI-forskare som Dagens Medicin talat med.

Hur ser du på utvecklingen i backspegeln?

– Det är förstås otroligt synd att man inte lyssnade på de internationella erfarenheterna. Då hade man kunna undvika allt detta. Men jag tror att de trodde att de skulle kunna ”kontrollera” Macchiarini, och man ville satsa på regenerativ medicin som tveklöst är ett hopp för framtiden.

Dagens Medicin har pratat med dåvarande rektorn på Karolinska institutet, Harriet Wallberg. ­Enligt henne nåddes hon aldrig av att det fanns någon allvarlig kritik mot Paolo Macchiarini från referenter.

Hennes bild är att anställningsprocessen skett enligt gängse ­process för rekrytering men att det är bra att processen nu ska utredas.

Li Felländer-Tsai, prefekt på KI, uppger att det fanns både bra och dåliga referenser. All information som inkom lades till grund för en samlad bedömning på KI och på sjukhuset.

Dagens Medicin har sökt Macchiarini utan framgång.

Relaterat material

KI-forskare krävde genvägar för Macchiarini

Paolo Macchiarini – detta har hänt

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev