lördag4 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kirurgi

Kirurgens mörka sida ljusare än förväntat

Publicerad: 18 januari 2016, 08:31

Foto: Thinkstock

Kirurger är i större utsträckning självälskande psykopater än andra läkare. I alla fall om man ska tro en inte alltför seriös studie i den kanadensiska tidskriften CMAJ.


I en ny studie av det mer lättsamma slaget undersöker ett antal forskare i Storbritannien vilka läkarspecialiteter som har flest drag av ”den mörka triaden” psykopati, machiavellianism och och narcissism. Genom att låta nära 250 vårdanställda och 160 personer ur allmänheten göra olika självskattningstest fann forskarna att kirurger hade högre nivåer av såväl primär psykopati som narcissism än andra specialistinriktningar. Men de ger samtidigt lugnande besked till alla oroliga: Läkarna hade avsevärt färre mörka drag än allmänheten. Eller som forskarna uttrycker det i slutledningen:

”Kirurger är betydligt mer narcissistiska än många av sina kollegor, men mindre än sina patienter.” Därefter presenteras en tänkbar lösning på problemet med kirurger som ständigt fastnar framför spegeln: ”Det återstår att se om effektiviteten vid operationsbordet kan förbättras genom det föreslagna avlägsnandet av alla reflekterande instrument.”

Studiens resultat ser forskargruppen som betryggande. De låga nivåerna av machiavellianism (som definieras av svekfullhet, egocentrering och att ta sig fram genom att utnyttja andra) tyder enligt artikelförfattarna på att läkarkåren är kapabel att sätta patientens behov framför sina egna.

”Vi är lika trogna den hippokratiska eden i dag som första gången den svors. Lyckligtvis har psyko­pater styrts bort från vårdutbildningarna och mot vad som förmodligen är lämpligare karriärer, till exempel politik.”

ANNA-CAJSA TORKELSSON

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev