fredag3 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kirurgi

Kirurger slår larm om resursbrist

Publicerad: 3 mars 2017, 10:05

Patienter med tumörer i matstrupe, magsäck, lever, gallvägar och bukspottkörtel fick redan före tillströmningen vänta sex veckor, skriver Norrköpings Tidningar. Enligt de nationella vårdprogrammen och de standardiserade vårdförloppen ska operation ske inom max två veckor från beslut av operation.

Foto: Stefan Jerrevång/Bildbyrån

När Linköping även ska operera cancerpatienter från hela Sydöstra sjukvårdsregionen går det ut över väntetiderna.

Ämnen i artikeln:

Universitetssjukhuset i LinköpingRegion Östergötland

Jens Krey

jens.krey@dagensmedicin.se


Norrköpings Tidningar rapporterar att fyra sektionschefer och professorer verksamma vid Universitetssjukhuset i Linköping skrivit ett gemensamt brev till regiondirektören och den politiska ledningen i Region Östergötland.

Bakgrunden är att patienter med tumörer i matstrupe och magsäck hemmahörande i Sydöstra sjukvårdsregionen nu ska opereras i Linköping som en följd av att Universitetssjukhuset blivit ett av fem nationella centra för den typen av operationer. Väntetiderna till operation är sedan tidigare ett bekymmer och när sjukhuset nu även ska operera ännu fler patienter blir de ännu längre.

Kirurgerna skriver att de inte längre kan ”vara tysta över den allvarliga resursbrist som föreligger för våra patienter”. De anser att nya direktiv om att minska operationsresurserna är oacceptabla, strider mot de löften de fått och undrar vad de ska säga till sina patienter.

Mats Uddin, regiondirektör i Region Östergötland, anser att kirurgernas oro är befogad men är ändå optimistisk.

– Vi har ett ansvar för alla de här patienterna. Det handlar om hur vi planerar och genomför operationer på ett effektivt sätt. I sammanhanget handlar det också om att vi är ett sjukvårdssystem och kan arbetsfördela och nyttja alla våra sjukhus för att möjliggöra operationskapacitet på US, säger han till Norrköpings Tidningar.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev