Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kirurgi

Kirurger vill öva på avlidna människor

Publicerad: 21 augusti 2017, 09:53

Överläkare Anette Chemnitz, t v, och forskningssköterska Nina Ivarsson, bägge vid handkirurgin i Malmö, dissekerar preparat från danska avlidna under kurs på Panuminstitutet i Köpenhamn.

Foto: Lars Dahlin

Nu höjs röster för att även svenska kirurger rutinmässigt ska kunna öva på mänskliga preparat. Och om tre år kan det vara möjligt på minst ett träningscentrum i landet, tror kirurgen Magnus Kjellman.


Ämnen i artikeln:

Skånes universitetssjukhus

– Det gagnar så klart patienterna om deras kirurger är så vältränade som möjligt. Genom att öva moment genom stegvis inlärning och i specifika fall på mänskliga preparat strax innan operation ska utföras på en patient kan kirurger få lärdomar som kan leda till minskade vårdskador, säger han.

Magnus Kjellman är ansvarig för ett symposium på Kirurgveckan i Jönköping där frågan om kirurgiska träningscentra kommer att ventileras.

– I Sverige används donerade kroppar huvudsakligen i anatomiundervisningen för studenter. Men jag och många andra vill se att de även används av läkare inom alla opererande specialiteter för träning och i metodutveckling. I dag måste man åka utomlands för att kunna göra detta, säger han.

Enligt Magnus Kjellman finns dylika träningscentrum på flera ställen i andra länder men har av olika anledningar inte blivit verklighet i Sverige. Frågan om att kunna öva på mänskliga preparat drivs nu av Svenskt kirurgiskt råd, med representanter från samtliga kirurgiska specialistföreningar.

– Vi har stöd från Svenska läkaresällskapet i denna fråga och har bjudit in Läkarförbundet i diskussionen, säger Magnus Kjellman, som själv är ledamot i styrelsen för Svensk kirurgisk förening.

Planerna är än så länge bara på idéstadiet och för att de ska förverkligas måste ett flertal praktiska bitar lösas som var ett sådant centrum ska kunna finnas. Magnus Kjellman tror på finansiering både från landstingen och från medicinteknikindustrin.

– Många tjänar på om detta går i lås, säger han.

Under symposiet kommer Lars Dahlin, professor i handkirurgi vid Lunds universitet och professor Vojciech Pawlina från Mayo Clinic i Rochester, USA, att berätta om sina erfarenheter från kurser med mänskliga preparat.

– Vi har fått mycket positiv respons när våra ST-läkare i handkirurgi åker till Köpenhamn för att dissekera preparat från danska avlidna. Dels får kirurgerna en bra anatomisk bild av hur olika vävnader ligger i förhållande till varandra. Dels får de praktisk skolning i hur man använder skalpell, säger Lars Dahlin.

– På Mayo Clinic har man lång erfarenhet kring just kirurgisk uppträning på mänskliga preparat. Här hålls minnesstunder varje år för anhöriga till de avlidna donatorerna. Donatorerna benämns ”silent teachers” för att avdramatisera detta med att donera sina kroppar i utbildningssyfte, säger Magnus Kjellman.

Relaterat material

Sjukhus kan inte reglerna

Läkare vill inte avslöja vilka som levererar kroppsdelar

Socialstyrelsen anmäler sjukhus för kurser med lik

Karolinska vill köpa likdelar

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

Skånes universitetssjukhus

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News