Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag08.03.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Kirurgi

Kirurgi gav bara placeboeffekt vid meniskskada

Publicerad: 7 Januari 2014, 12:30

Att ta bort den skadade delen av menisken var inte bättre än en låtsasoperation, enligt en ny studie i New England Journal of Medicine.


Artikeln är uppdaterad med kommentar av Magnus Forssblad torsdag 9 januari kl 12.50.

De senaste åren har flera studier ifrågasatt nyttan av titthålskirurgi, eller artroskopi, hos patienter med meniskskador i knät, åtminstone för det stora flertalet av de patienter som i dag genomgår sådan operation. Det har i sin tur lett fram till en debatt om huruvida patienter överbehandlas i Sverige.

Nu publicerar finländska forskare en studie som möjligen kan bli det sista ordet i diskussionen.

Deras slutsats är att patienter ett år efter operationen hade samma symtomförbättring, oavsett om de hade fått en artroskopi eller en låtsasoperation. Resultaten är betydelsefulla, anser Leif Dahlberg, professor i ortopedi vid Lunds universitet.

– Studien är intressant inte minst för att den inkluderat patienter som man faktiskt trodde skulle ha störst nytta av artroskopi, bland annat för att knäleden inte var skadad av artros. Men nu ser vi att effekten av kirurgin i stort sett verkar vara placebo. De flesta kan klara sig utmärkt med sjukgymnastik, säger han.

– Om studien kommit för några år sedan skulle jag varit mycket överraskad av resultaten, men i ljuset av tidigare studier är de inte lika förvånande, fortsätter han.

Leif Dahlberg är en av dem som debatterat för att antalet artroskopier vid meniskskada borde minska i Sverige. Men han poängterar att det är svårt att säga exakt hur många av de runt 12 000 operationerna som görs på tveksam indikation.

Fast studien ger en viss ledtråd, då det var 7 procent i kontrollgruppen som behövde genomgå en riktig operation eftersom de hade kvarstående besvär efter låtsasoperationen. Den siffran ger ett riktmärke för hur många i den studerade gruppen av patienter med meniskskada utan artros som är i verkligt behov av operation, enligt Leif Dahlberg.

– Vi vet dock inte hur vi ska ringa in dem på förhand, säger han.

Magnus Forssblad är chef för Capio Artro Clinic i Stockholm och har stått på andra sidan i debatten om eventuell kirurgisk överbehandling av meniskskada. Han anser inte att studien tillför något nytt.

Bland annat poängterar han att undersökningen omfattade en begränsad grupp patienter utan trauma och mekaniska symtom, som låsningar och hakningar.

– Och att resultaten inte är så generaliserbara styrks av att det tagit hela fem år att tillfråga 200 patienter att vara med i studien, varav en fjärdedel tackade nej, säger Magnus Forssblad.

Vidare påpekar han att det både vid två och sex månader efter behandlingen sågs symtomförbättringar, dock ej statistisk säkerställda, till förmån för kirurgin.

– Kan det vara så att man minskar smärtan med hjälp av operation men att båda grupperna blir bättre till slut? Frågan är om vi i vårt moderna samhälle ska låta våra patienter gå runt och ha ont i onödan, säger Magnus Forssblad.

Totalt ingick 146 patienter i studien. De var i åldern 36 till 65 år och hade smärta i ena knäet på grund av meniskskada. Deltagarna lottades till antingen artroskopi eller till en skenbehandling. Den senare utfördes precis på samma sätt som en riktig artroskopi, förutom att ingen del av den skadade menisken togs bort.

De finländska forskarna kommer nu att följa patienterna i de bägge grupperna för att studera utvecklingen av artros. Bakgrunden är en hypotes om att operation kan påskynda en sådan utveckling.

Läs abstract till studien:

Raine Sihvonen med flera. Arthroscopic Partial Meniscectomy versus Sham Surgery for a Degenerative Meniscal Tear. New England Journal of Medicine 2013; 369: 2515–24

Läs intervju med de finländska forskarna i Hufvudstadsbladet.

Relaterat material

Sjukgymnastik var bra vid meniskskada

Fler tveksamma artroskopier än vi trott

Det görs visst alltför många artroskopier

Krav på ursäkt till ortopederna kvarstår

SKL och Socialstyrelsen bör be om ursäkt

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev