Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kirurgi

Kirurgiprofessorn Lars Påhlman är död

Publicerad: 30 november 2015, 12:27

Den kände kolorektalkirurgen Lars Påhlman, professor vid Uppsala universitet, har avlidit i sviterna av prostatacancer. Han blev 69 år.


– Lars kommer att  ihågkommas som en av de riktigt stora i världen på tjock- och ändtarmscancer. Med sin forskning har han haft mycket stor påverkan på hur vi behandlar patienterna, både med kirurgi och med onkologiska behandlingar. Lars bidrog också med att undervisa och höll flera kurser utomlands, säger den mångårige samarbetspartnern Bengt Glimelius, professor emeritus i onkologi.

Lars Påhlman började läsa medicin i Uppsala 1968 och utbildade sig sedan till kirurg i Falun, innan han återvände till Uppsala för att inleda sin forskarbana med Bengt Glimelius som handledare i doktorandarbetet.

Avhandlingens titel bar namnet: ”Rectal carcinoma – an evaluation of the local recurrence rate, surgery for cure, staging and perioperative radiotherapy.”

Alltsedan doktorandtiden har Påhlman och Glimelius forskat ihop. År 1997 publicerade de tillsammans med flera andra svenska forskare en studie som visade förlängd överlevnad av preoperativ strålbehandling inför kirurgi av ändtarmscancer.

Som professor i kirurgi drev Lars Påhlman frågan om vikten av specialisering och träning.

– Man blir inte specialist på tarmcancer om man opererar allt mellan himmel och jord, då späder man ut sin kunskap i stället för att koncentrera och slipa den, sade Lars Påhlman i en intervju förra året för Cancerfondens tidning Rädda livet.

Bengt Glimelius:

– Lars var en kraftfull person. Han visste vad han ville och hade förmåga att driva igenom saker och ting. En del kunde nog tycka att han var lite burdus och gåpåig. Men innerst inne var han en positiv person. Lars hade lätt att skapa kontakter och skapa samarbeten.

För fyra år sedan fick Lars Påhlman diagnosen spridd prostatacancer. Dagen efter beskedet gick han till jobbet precis som vanligt och fortsatte att göra så.

– För mig var det självklart att välja principen ”business as usual”. Och i min bransch hade det aldrig gått att mörka att jag själv fått cancer. Visserligen klämtar klockan, men jag är för stunden inte alls döende, sade Lars Påhlman i intervjun med Rädda livet.

Lars Påhlman avled i hemmet den 21 november. Han sörjs närmast av hustrun Lena, barnen Christina, David och Jakob med familjer och övrig släkt.

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev