onsdag29 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kirurgi

KI:s rektor: Macchiarini kan inte vara kvar

Publicerad: 29 januari 2016, 16:48

Paolo Macchiarini. Foto: Oskar Kullander/Bildbyrån

Anders Hamsten ser inte att den världskände kirurgen kan vara kvar. Samtidigt ska en extern granskning och en haverikommission tillsättas.

Ämnen i artikeln:

Paolo MacchiariniAnders HamstenKarolinska universitetssjukhusetKarolinska institutet

JK


Dagens Medicin får sent på fredagseftermiddagen tag på Karolinska institutets rektor och ställer då en av de frågor som många undrat över sedan den senaste tidens avslöjanden.

Kan Paolo Macchiarini vara kvar vid Karolinska institutet?

– Jag kan inte se att han kan vara kvar på Karolinska institutet givet att vi totalt har missbedömt den kliniska studien i Krasnodar.

Vad innebär det rent konkret?

– Det har vi inte bestämt men det innebär definitivt att hans tidsbegränsade anställning inte kommer att förlängas. Om, vilket är sannolikt, vi landar i det beslutet.

Anders Hamsten understryker att Karolinska institutet som statlig myndighet först måste höra den person som ifrågasatts.

Du har reagerat på Paolo Macchiarinis misstänkta cv-fusk och omständigheterna kring operationerna i Ryssland. Finns det någon anledning för KI att också idka självkritik?

– Självklart, när det gäller verksamheten i Ryssland så har det varit en godkänd bisyssla som började samtidigt som Macchiarini rekryterades 2010.

Anders Hamsten säger att KI:s mål är att nu få till ett bättre system för att kunna stötta internationella forskare och han är också tydlig med att ingen KI-anställd kan medverka i studier utomlands som inte också skulle godkännas i Sverige.

Kan du se att det utifrån kan verka som att du och KI försöker ducka ansvar och lägga skuld på andra?

– Jag förstår det helt och fullt. Både profession, patienter och lekmän som sett de minst sagt förskräckliga bilderna från Ryssland som vi har exponerats för. Det är bilder som alla måste reagera på, inte minst vi som är läkare.

Ångrar du något av ditt agerande i den här historien?

– Som ytterst ansvarig för ett universitet är jag ytterst ansvarig för allt som sker här. Det är flera tankar som väcks hos mig. Med tanke på att ny information har tillkommit och Karolinska institutets trovärdighet har ifrågasatts så är det alldeles uppenbart att KI, och inte minst jag, på ett prestigelöst sätt ska initiera en extern granskning av den utredning av misstanke om oredlighet i forskning som genomförts. En utredning som ska titta på hela utredningen, resultatet och processen.

Finns det ett beslut fattat om den externa granskningen?

– Nej, vi måste tänka igenom formerna men det är någonting vi kommer att initiera snarast möjligt. Så att det blir klokt och riktigt och rätt från början.

Anders Hamsten säger att KI även ska tillsätta en utredning av hela processen kring Paolo Macchiarini, från rekryteringen fram till i dag.

En slags haverikommission?

– Det skulle man kunna kalla det, om man vill använda den termen. En förutsättningslös utredning av hela processen.

Anders Hamsten kan inte säga om den utredningen ska ske externt eller i KI:s regi men är tydlig med att den kommer att ske ”så fort som någonsin är möjligt”.

Håller du fast vid att det, med den fakta som fanns tillgänglig i augusti 2015, var rätt att fria Paolo Macchiarini?

– Ja, det är min bedömning att vi har gjort ett rimlig balanserat beslut. Det är ett beslut som inte har fattats av en person utan har beretts av flera kompetenta personer inom KI. Men naturligtvis är det ytterst ett rektorsbeslut så det slutgiltiga ansvaret ligger hos mig.

Är beslutet även något du personligen kan stå för?

– Utifrån de uppgifter vi hade tillgång till när beslutet fattades så anser Karolinska institutet att detta var ett balanserat och korrekt beslut.

Nu sade du Karolinska institutet, vad anser Anders Hamsten?

– Anders Hamsten är den yttersta företrädaren för Karolinska institutet, så han anser det också.

I det mejl KI:s externe granskare Bengt Gerdin skickade till dig i december står han fast vid att det handlar om oredlighet. KI håller inte med, kan du utveckla varför?

– Nej, i det här läget när vi kommer att göra en extern granskning av utredningen så väljer jag att inte kommentera det. Det får den externa utredningen avgöra i vilken utsträckning den vill ha yttrande från rektor eller beredningsgrupper.

Många av de som kommenterar ärendet kring Paolo Macchiarini på vår sajt tycker att du ska ta ditt ansvar och avgå, vad tycker du själv?

– Jag fortsätter som Karolinska institutets rektor så länge mina uppdragsgivare, regeringen och konsistoriet, har förtroende för mig. Och det hoppas jag att de har.

Relaterat material

Minister och styrelse undrande

”Vi önskar att Karolinska klargör sitt agerande”

Fortsatt pengaflöde till Macchiarinis forskning

KI berett att ompröva friandet av Macchiarini

Macchiarini medger att plaststrupen inte fungerar

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev