Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kirurgi

Konstgjord nerv ger känseln åter

Publicerad: 30 november 2012, 12:00

Konstgjorda nerver kan snart vara verklighet när skadade nerver ska ersättas.


När en skadad nerv behöver ersättas krävs ett stort ingrepp. En frisk nerv från patientens ben offras och patienten kan få ett stort ärr, känselbortfall och ibland även smärttillstånd. Aleksandra McGrath, hand­kirurg vid Norrlands universitetssjukhus i Umeå, har arbetat fram en ny metod för att återskapa nerverna på konstgjord väg.

– Vi har kommit på ett sätt att använda biomaterial, odlade celler, och läkemedel som redan finns tillgängliga inom klinisk verksamhet och utvecklat dem så att de kan hjälpa till att återskapa en skadad nerv, säger hon.

Metoden innebär att ett nedbrytbart material, ett så kallat fibrin-lim, används för att skapa en nervbehållare i form av ett rör. Med hjälp av behållaren kopplas de skadade nervändarna ihop. För att få nerven att återbildas och återfå sin funktion tillsätts mänskliga stamceller inne i röret. Stamcellerna kan omvandlas till den cell som behövs för att nerven ska läka. De hämtas från höftbenet genom ett relativt enkelt ingrepp. Med hjälp av stamcellerna stimuleras tillväxtfaktorer och nervtrådarna dras till varandra. De hjälper även till att tillverka myelin som skyddar nervtrådarna.

– Stamcellerna visade sig fungera bättre när vi tillsatte cyklosporin. Vi fick nervåterväxt och musklerna återhämtade sig, säger hon.

Än så länge har testerna gjorts på råttor och bara med relativt korta nervbehållare. Men resultaten ser bra ut och Aleksandra McGrath är positiv inför framtiden.

– Det finns stort hopp om att vi snart kan testa på människor.

Abstract: Om biosyntetiska implantat för ersättning av nerver.
Lades fram: Den 27 november vid Umeå universitet.

ÅSA WIKSTEN

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev