Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

söndag09.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Kirurgi

Kortare kötider när sjuksköterskor tar över

Publicerad: 21 augusti 2014, 09:06

Foto: Per Groth/Bildbyrån

Kirurgveckan 2014. På Mälarsjukhuset i Eskilstuna har sjuksköterskor tagit över vissa av kirurgernas arbetsuppgifter, bland annat enklare operationer av malignt melanom.


Det var för fem år sedan som Sandra Stenroth, sjuksköterska och vård­enhets­chef på kliniken för kirurgi och urologi, äntligen kunde ta itu med det hon länge känt: Det tog ofta alldeles för lång tid för patienter att få komma på återkontroller och undersökningar. Läkarna var överbelamrade med andra arbets­upp­gifter och hann helt enkelt inte med. Men om sjuksköterskornas kompetens utnyttjades bättre skulle det här problemet minska, trodde Sandra Stenroth.

– Vi gjorde annars som man alltid gör. Man jobbar extra för att få ner köerna, och skickar vidare patienter, men man måste ju hitta grundproblemet. Det hjälper inte att bara jobba övertid.

På den tiden kunde det hända att patienter ­kallades till återbesök flera veckor senare än vad som var önskvärt. Ibland kunde till och med månader och år gå.

På kliniken inleddes 2009 ett arbete där man började syna hela kedjan från att en patient kom till en läkare och fick en diagnos till dess att hela vårdprocessen med provtagningar, behandlingar och efterkontroller var över. Snart kunde man se att många av de arbetsuppgifter som läkarna gjorde – som att bevaka inkommande provsvar, hålla patienter informerade, kalla till återbesök och göra enklare undersökningar – lika gärna kunde hanteras av någon av det tiotal sjuksköterskor som arbetade där. En patient borde också ha en och samma kontaktsjuksköterska som skötte kommunikationen under hela processen, i stället för som tidigare flera olika läkare.

I dag är de här förändringarna genomförda, ett förändringsarbete som Sandra Stenroth nu presenterar under kirurgveckan. En patient med rektal­cancer till exempel möts av en sjuksköterska redan då diagnosen ges. Samma sjuksköterska är sedan med ända tills patienten är friskförklarad, och kan även göra enklare rektoskopier.

Kötiderna har också minskat dramatiskt. Exempelvis fick en patient med misstänkt malignt melanom år 2008 vänta i snitt sju veckor på att få den bort­opererad. I dag kan Sandra Stenroth själv operera bort enklare fall av malignt melanom, och vänte­tiden har bland annat därför minskat till i snitt en vecka. Enligt sjukhuset är hon den första sjuksköterskan i landet som gör detta.

Kärlpatienter behöver inte heller vänta lika länge som förut på ett åter­besök. Under en vecka i augusti år 2008 fick exempelvis 146 kärlpatienter inte komma inom rekommenderad tid. Under motsvarande vecka i år var den siffran bara sju.

– Den här omställningen har vi gjort med i stort sett befintliga resurser, berättar Sandra Stenroth.

Sjuksköterskor kunde frigöras med hjälp av ganska enkla åtgärder som att de inte behövde assistera vid lika många läkarbesök, eller att läkarna själva kunde hämta patienten i väntrummet.

Gastrokirurgen Gricelda Figueroa är en av de läkare som berörts av omställningen, och hon tycker att hon fått mer tid att koncentrera sig på svårare patienter nu när två av sjuksköterskorna på hennes avdelning bland annat kan genomföra enklare gastro­skopier.

– Det har blivit väldigt bra, tycker jag. Och det skapar en väldigt bra relation mellan kirurger och endoskopipersonal.

Hon tycker heller inte att det känns konstigt att släppa ifrån sig arbetsuppgifter som traditionellt tillhört läkarna.

– Absolut inte. När vi har kontroll på vad sjuksköterskorna gör, så gör de inte ett sämre arbete än doktorerna.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev