Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kirurgi

Kraftig ökning av skott- och knivskador

Publicerad: 21 september 2021, 06:42

Enligt siffror från Socialstyrelsens patientregister vårdades 785 personer för kniv- eller skottskador på sluten och specialiserad öppenvård i Sverige 2010. Tio år senare var motsvarande siffra 1 165 patienter. Arkivbild från Östra sjukhuset i Göteborg.

Foto: Daniel Stiller/Bildbyrån

Antalet personer som varje år vårdas för skott- och knivskador har stigit med nära 50 procent på tio år, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

Ämnen i artikeln:

AkutsjukvårdAmbulanssjukvårdSocialstyrelsenSahlgrenska universitetssjukhuset

T


Enligt siffror från Socialstyrelsens patientregister vårdades 785 personer för kniv- eller skottskador på sluten och specialiserad öppenvård i Sverige 2010. Tio år senare var motsvarande siffra 1 165 patienter. Knivskärningar står för den största andelen, i fjol 1 030 stycken, och personer som avlider på plats räknas inte med i statistiken.

– När jag började min karriär så var det ju ovanligt att någon kom in som var knivskuren. Och nu så är det ju varje vecka, säger Patric Antonsson, traumakoordinator på Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg som har jobbat som sjuksköterska på akuten i 20 år, till radion.

I relation till andra skador utgör knivskärningar och skottskador en relativt liten del i vården. Fall- och trafikolyckor är betydligt vanligare.

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här!  

Kommentarer publiceras efter granskning.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev