Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kirurgi

Kräm minskar kirurgi vid svår brännskada

Publicerad: 29 januari 2015, 09:00

Brännskador på fötter hör till dem där användningen av den nya enzymkrämen prioriteras. Med bara kirurgi är ofta svårt att få såret rent från död vävnad utan att även väsentlig mängd levande vävnad skärs bort.

Foto: Thinkstock

En enzymkräm baserad på bland annat extrakt från ananas verkar lovande som alternativ eller komplement till kirurgi vid svåra brännskador. Nu prövas den vid Sveriges två brännskadecentrum.


– Vi ska först lära känna produkten för det är ett helt nytt koncept, säger Fredrik Huss (porträttbilden), överläkare på brännskadecentrum vid Akademiska sjukhuset i Uppsala.

Fredrik Huss, överläkare vid brännskadecentrum, Uppsala.

Även Sveriges andra centrum för de svårast brännskadade, i Linköping, har börjat prova den nya krämen, som stryks över skadan medan patienten är sövd.

Substansens generiska namn är bromelain, och den utgörs av ett enzym som tar bort just död vävnad, till exempel hud och fett, medan det lämnar levande vävnad kvar. Därmed ska de kvarvarande såren bli mindre, och mindre djupa, än om kirurgi vidtas från början. Bakom produkten, som godkändes för vård i EU 2012, står forskare vid Ben Gurion-universitetet i Israel och ett avknoppningsföretag.

– Med kniv tar man alltid lite för mycket, säger Fredrik Huss.

Det beror bland annat på att det är svårt för kirurgen att se gränsen mellan levande och död vävnad, och att man vill försäkra sig om att all död vävnad försvinner för att operationen inte ska behöva göras om, kanske efter komplikationer.

– Med kirurgi blir såren större och djupare. För det här läkemedlet har studierna visat att man kan minska ytan som sedan behöver opereras med någonstans mellan 10 och 50 procent.

Hans egen klinik har börjat använda krämen, men en utvärdering ska göras vid sjukhuset innan den kan få grönt ljus som normal behandling. Priset är högt, runt 10 000 kronor per mängd som motsvarar 1 procent av kroppsytan för en patient. Den är godkänd för behandling av upp till 15 procent av kroppsytan, så den maximala kostnaden per patient blir runt 150 000 kronor. Fredrik Huss framhåller dock att en kirurgisal i bruk, med sin totalkostnad runt 800 kronor i minuten, inte heller erbjuder någon billighetslösning.

– Vi prioriterar det för händer och fötter, där det är kirurgiskt komplicerat att få bra revision, säger Fredrik Huss.

Läkemedelsgodkännandet gäller bara för vuxna patienter och inte för behandling av ansiktet. Brännskadecentrum i Uppsala är dock på väg att delta i försök där metoden används för barn och ansikten.

Läkemedlet, från företaget Mediwound, säljs inom EU under namnet Nexobrid.

Enligt Fredrik Huss ligger brännskador bakom totalt cirka 38 000 vårdkontakter per år. Av dessa leder 1 300 till sjukhusvård. Antalet patienter som årligen tas om hand vid något av de två nationella brännskadecentrumen är omkring 300–400.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev