söndag28 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kirurgi

Kritik mot KI:s beslut att avskeda Macchiarini

Publicerad: 29 mars 2016, 12:45

Aula Medica, Karolinska institutet. Foto: Rikard Berglund

Fackförbundet Naturvetarna anser att lärosätets argument är osakliga och ”rätt så dåligt underbyggda”.

Ämnen i artikeln:

Paolo MacchiariniKarolinska institutetKarolinska universitetssjukhusetAnders Hamsten

JK


Som Dagens Medicin tidigare rapporterat fattade Karolinska institutet, KI, nyligen det formella beslutet att avskeda den världskände kirurgen Paolo Macchiarini. I förhandlingarna har han företrätts av fackförbundet Naturvetarna där han varit medlem sedan början av januari i år.

Naturvetarnas förhandlingschef Bo Seving skriver i ett uttalande till Karolinska institutets personalansvarsnämnd att Naturvetarna anser att lärosätet saknar saklig grund för avskedandet, utifrån vad som framkommit i de inledande förhandlingarna. Fackförbundet var inte med i personalansvarsnämnden och de punkter som togs upp i förhandlingarna var Paolo Macchiarinis CV, hans bisyssla och hans verksamhet i Ryssland

– När det gäller CV:t så konstaterade vi att det fanns ett fel, men det i sig ska inte leda till avsked, säger Bo Seving till Dagens Medicin.

Samma sak gäller Paolo Macchiarinis bisyssla, att utföra operationer i olika delar av världen, fortsätter han:

– Den var inte av den karaktären att den skulle konkurrera med KI:s verksamhet. Konkurrensen låg väl möjligtvis i de ryska operationerna, men där hade han fått godkänt av KI. Att han sedan tog betalt för det i ett bolag, det är varken förtroendeskadligt eller konkurrerande.

Paolo Macchiarini meddelade själv att hans verksamhet i Ryssland var avslutad, säger Bo Seving. Något som enligt Naturvetarna gör frågan om hur den förhållit sig till KI:s värdegrund obsolet:

– KI har väl inte kunnat bevisa att den faktiskt pågår. Och det var så vi uppfattade frågan, säger Bo Seving.

Och lägger till:

– Inte vad han hade gjort eller de etiska frågorna, det var inte uppe på det sättet.

Paolo Macchiarinis oaktsamhet i forskning togs inte upp i förhandlingarna men lyftes i personalansvarsnämnden och angavs sedan som ett av skälen när KI gick ut med sitt beslut att avskeda Paolo Macchiarini. Bo Seving kommenterar det kort med att konstatera att Naturvetarna som fackförbund i det här fallet hanterar arbetsrätt, inte forskningsetik.

När Karolinska institutet tidigare i år fann felaktigheter i Paolo Macchiarinis CV ansåg lärosätet att det i sig inte räckte för att vidta en arbetsrättslig åtgärd. Efter att lärosätet friade Paolo Macchiarini från misstankar om forskningsfusk i augusti i fjol noterade visserligen dåvarande rektor Anders Hamsten att det fanns brister i forskningen men sade samtidigt att han hade förtroende för Paolo Macchiarini. De KI-forskare som förespråkade Paolo Macchiarinis anställning lyfte i positiva ordalag också upp de ryska operationerna som en anledning till varför hans gästprofessur skulle förlängas. Något som också gjordes.

Enligt Bo Seving kan en arbetsgivare i samband med arbetsrättsliga tvister göra en ny och sammantagen bedömning av tidigare skäl, som var och en för sig inte varit grund nog för avsked. Det är dock förutsatt att arbetsgivaren påpekat att de olika företeelserna varit graverande.

– Och det har man inte gjort. Sammantaget blir vår slutsats att de skäl man angav i överläggningen inte räcker för ett avsked.

Hur tycker ni att KI har skött det här?

– I frågan som gäller avskedet har man haft rätt så dåligt underbyggda skäl för att gå vidare.

Naturvetarna kommer inte att överklaga beslutet om avsked, men Paolo Macchiarini har tidigare angett att han inte accepterar någon av anklagelserna från Personalansvarsnämnden och att han har kontaktat advokat för att vidta åtgärder för att återupprätta sitt rykte.

Relaterat material

Macchiarini sparkas

Här är listan över alla utredningar

Paolo Macchiarini – detta har hänt

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev