Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kirurgi

Kunskaper i danska språket krav för fetmaoperation

Publicerad: 10 september 2010, 10:52

Kunskaper i danska språket krav för fetmaoperation

Hvidovre Hospital i Danmark säger nej till att utföra fetmaoperationer på patienter som inte talar danska. Landets sjukvårdsminister är kritisk.
(Ny version 12.52)


Under det senaste året har sjukhuset nekat en handfull personer som inte förstår danska operation, rapporterar danska Dagens Medicin.

– En fetmaoperation är ett komplext ingrepp, och efteråt följer vi dem tätt med många kontroller och kostvägledning hos dietister. De får tala med många olika personer i vården. Alla ska kunna kommunicera direkt med patienten, säger överläkaren Anders Gotfredsen vid den endokrinologiska avdelningen, till tidningen.

Sjukhuset motiverar sitt beslut med att patienterna kan drabbas av allvarliga komplikationer om de missuppfattar kostråden. Att ta hjälp av tolk anses inte tillräckligt säkert, eftersom det fortfarande kan uppstå missförstånd.

Danska Dagens Medicin har även haft kontakt med flera andra sjukhus i Danmark som utför fetmaoperationer. Inget av dem har liknande regler, skriver tidningen.

Den danske sjukvårdsministern Bertel Haarder sågar Hvidovre Hospitals agerande.

– En läkare är bunden av läkareden. Om en människa är sjuk och behöver opereras ska läkaren sörja för att det sker, säger han till nyhetsbyrån Ritzau.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev