Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kirurgi

Kurs ska göra prisade kirurger ännu bättre

Publicerad: 15 mars 2019, 14:00

Gunnar Persson (till vänster), verksamhetschef för kirurgkliniken i Region Jönköpings län, och Karsten Offenbartl, tidigare verksamhetschef, menar att bakjourskurserna har en viktig funktion för att bredda kompetensen för de jouruppdrag som många kirurger har.

Foto: Mikael Bergström/Region Jönköpings län

Nya kurser i bakjourskirurgi ska bredda kompetensen hos kirurgerna i Sydöstra sjukvårds­regionen, där flera sjukhus har topplaceringar i Dagens Medicins årliga rankning av landets bästa sjukhus.


Ämnen i artikeln:

Region Jönköpings länRegion Kalmar länRegion Östergötland

I november förra året samlades ett fyrtiotal kirurger från Region Öster­götland, Region Jönköpings län och Region Kalmar län till bakjourskurs i Nässjö. Nyblivna specialister, blivande bakjours­kirurger och seniora bakjourskirurger gick tillsammans igenom olika fallbeskrivningar av akut kirurgi.

– I november hade vi komplicerade bakjoursfall med kolorektala sjukdomar som vi problematiserade kring och diskuterade. Det är väldigt prestigelösa diskussioner. Man lär av varandra och sällan finns något facit, säger Karsten Offenbartl, ansvarig för den aktuella kursen.

En till kurs är planerad till våren i Linköping med samma upplägg.

– Då ska vi diskutera komplikationer vid övre gastro­kirurgi, säger Karsten Offenbartl.

Han är pensionerad kirurg med ett förflutet som bland annat verksamhetschef för kirurgkliniken i Region Jönköpings län och studie­rektor i Svensk kirurgisk förenings bak-joursskola. Under åren har Karsten Offenbartl sett hur kirurgin blivit allt mer subspecialiserad, vilket lett till att den gamla sortens allmänkirurg försvunnit. Arbetet handlar dock fortfarande ofta om akuta bedömningar och operationer. Till exempel bukkirurgi i samband med blödning, hål eller stopp i mag-tarmkanalen eller trauman efter olyckor.

– Då handlar det om bedömning, tajming och samverkan, inom kliniken och mellan klinikerna och universitetssjukhuset, säger Karsten Offenbartl.

En annan fördel med kurserna är att kirurgerna i Sydöstra sjukvårdsregionen träffas och får ett ansikte på varandra.

– De här regionala kurserna knyter samma de som måste agera i akut­leden. Du lär känna dem som du brukar ringa till. Mjuka frågor är också viktiga, säger Karsten Offenbartl.

Annat var det när han började som kirurg 1977. Ett stående skämt från förr var ”vad är skillnaden på gud och en kirurgöverläkare? Jo, gud tror inte att han är kirurg.”

– Det var väldigt hierarkiskt på den tiden. I dag är det teamarbete. Det är mycket bättre i dag och vi gör bättre och bättre resultat hela tiden, säger Karsten Offenbartl.

På bakjourskursen är ungefär hälften av deltagarna kvinnor. Samhällsutvecklingen ställer nya krav på fortbildning och kompetens­utveckling för att landets kirurg­kliniker ska klara bemanningen dygnet runt 365 dagar om året, menar Karsten Offenbartl.

– Ingen kan jobba 80 timmar i veckan i dag och skaffa sig erfarenhet på så sätt. Vi måste balansera lärandet och tekniken för lärandet, säger han.

Ska det finnas akutkirurgi och bakjoursverksamhet inom läns­kirurgin måste sjukvården arbeta med kompetens- och samverkansfrågor på bredden, anser Karsten Offenbartl.

– Halveringstiden på våra kunskaper blir kortare och kortare och vi måste hela tiden lära om. Det kommer nya utredningar, nya tekniker och då måste man även som senior kirurg vara i framkant och kan inte förlita sig på gamla kunskaper, säger han.

Sydöstra sjukvårdsregionen

Sydöstra sjukvårdsregionen utgörs av Region Jönköpings län, Region Kalmar län och Region Östergötland.

Värnamo sjukhus hamnade på första plats i kategorin mellanstora i Dagens Medicins rankning av Sveriges bästa sjukhus 2018.

■ Oskarshamn vann kategorin Bästa mindre sjukhus.

Annika Carpman

Reporter

annika.carpman@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev