fredag3 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kirurgi

Läkare frias från misstankar om dataintrång efter Ilizarov-avslöjande

Publicerad: 16 augusti 2017, 06:21

Exempel på Ilizarov-fixering.

Foto: Thinkstock

UPPDATERAD. Två läkare som tidigare polisanmäldes för olaga dataintrång i Ilizarov-härvan har nu friats från misstankar.

Ämnen i artikeln:

Ilizarov-metodenVästra GötalandsregionenOrtopedi

Läkarna är verksamma på Skaraborgs sjukhus och delgavs tidigare misstanke om olaga dataintrång, efter att ha larmat om en ortopeds användning av den så kallade Ilizarov-metoden på Skaraborgs sjukhus i Skövde.

Läkarna anmäldes i fjol av patienter till ortopeden för att ha gått in i deras journaler utan patienternas kännedom. Enligt Sveriges Radio P4 Skaraborg har förundersökningen mot läkarna lagts ned, med hänvisning till oklara regler på den aktuella avdelningen om vem som har rätt att ta del av journalerna.

Efter att läkarna hade tagit del av journalerna avseende ortopedens patienter, användes uppgifterna för en anmälan till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, om felbehandling. Sveriges Radio P4 Skaraborg har tidigare intervjuat en av läkarna som förnekade brott och uppgav att det ingick i arbetet som kvalitetsgranskare att läsa journalerna.

Av beslutet framgår att det inte fanns tydliga regler om kvalitetsgranskning på den aktuella avdelningen. Åklagaren har därmed kommit fram till slutsatsen att det inte går att bevisa att läkarna har varit obehöriga att logga in i journalerna, då de själva anser sig ha haft ett ansvar för kvalitetsgranskning. Det går därmed inte att bevisa ett uppsåt från läkarnas sida, enligt åklagaren.

Dagens Medicin har sökt Skaraborgs sjukhus som avböjer att kommentera fallet. Till Skaraborgs Allehanda säger kammaråklagare Sofia Karlsson, som fattat beslutet att läkarna har hävdat rätten att gå in i journalerna med hänvisning till att ansvaret för kvalitetsgranskning har delegerats till dem.

– När man inte kan motbevisa deras uppgifter går det heller inte att säga att de hade uppsåt när de gick in i journalerna. För att det ska vara ett brott måste de ju ha varit medvetna om att det de gjorde inte var tillåtet, säger hon till Skaraborgs Allehanda.

Relaterat material

Läkare misstänkt för dataintrång i Ilizarov-fallet

Privat mejlväxling blir JO-ärende

JO-kritik för mejlväxling kring Ilizarov-skandalen

MARTIN WALLSTRÖM

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev