Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kirurgi

Läkare: Så kan huvud transplanteras

Publicerad: 4 juli 2013, 08:10

Det låter som ren science fiction. Men snart kan tiden vara mogen för att genomföra världens första transplantation av ett mänskligt huvud, enligt den italienska kirurgen Sergio Canavero.


Eller rättare sagt skulle det handla om en transplantation av en frisk kropp till en företrädesvis ung patient med en obotlig kroppslig sjukdom, till exempel en förlamningssjukdom eller genetisk sjukdom.

Sergio Canavero beskriver hur en sådan operation skulle kunna gå till i en artikel i tidskriften Surgical Neurology International.

Avgörande är att det nu, enligt Canavero, har utvecklats ämnen, ”fusogener”, som stimulerar att ryggmärgen hos donator och mottagare växer ihop på ett fungerande vis. Tidigare försök med sådana här transplantationer på apor ska i slutändan ha misslyckats just på grund av att ryggmärgens nervceller aldrig sammanlänkades.

I stora drag skulle transplantationen gå till på följande vis:

Mottagarens huvud kyls ner till 10 grader Celsius, medan enbart ryggraden i donatorns kropp får nerkylning. Bägge hjärtan stannas.

Alla anatomiska strukturer separeras mellan femte och sjätte halskotan. Sista steget innan huvudena lossas är att kapa respektive ryggmärg med en ”ultraskarp” kniv. Sedan flyttas mottagarens huvud till donatorns kropp och ryggmärgen länkas ihop inom en till två minuter. Stumparna får varken sättas ihop för hårt eller för löst – för att undvika ytterligare skador på ryggmärgen och för att undvika en misslyckad sammanlänkning. Ihopkopplingen underlättas genom att använda fusionsämnet ämnet chitosan-PEG.

Sedan kopplas blodkärl, ryggrad och övriga organ ihop. Mottagarens huvud värms upp av blodet när blodcirkulationen slås på igen. Huden sys ihop av en plastikkirurg för att säkerställa ”maximalt kosmetiskt resultat”.

Patienten får en stödkrage och överförs till intensivvårdsavdelning där hen hålls nersövd i tre dagar. Efter uppvaknandet får patienten lämplig sjukgymnastik för att maximera tillfrisknandet.

Efter transplantationen måste patientens uppfattning av sin nya kropp övervakas av psykiatrer så att ”positiva men realistiska förväntningar bibehålls”.

Sergio Canavero skriver att det finns etiska aspekter av en huvudtransplantation som han inte diskuterar i artikeln, som att eventuella barn som tillkommer efter operationen skulle ha donatorn som biologisk förälder.

Oavsett sådana problemställningar anser Canavero att sjukdomar som inte kan botas på annat sätt inte kan förvisas till ”medicinens mörka hörn”.

Läs hela originalartikeln:

Sergio Canavero. HEAVEN: The head anastomosis venture Project outline for the first human head transplantation with spinal linkage (GEMINI). Surgical Neurology Internatinonal 2013; 4, Suppl S1:335–42.

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev