onsdag7 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kirurgi

Läkare utan gränser undersöker hjälpbehoven i Ukraina

Publicerad: 24 februari 2022, 10:54

Poliser i Ukrainas huvudstad Kiev inspekterar resterna av en rysk missil som användes i det ryska anfallet i morse. Foto: Valentyn Ogirenko, TT/Reuters

Läkare utan gränser har skickat ett internationellt team till Ukraina för att undersöka de humanitära och medicinska hjälpbehoven.

Ämnen i artikeln:

Rysslands invasion av UkrainaLäkare utan gränserHjälpsändningar

MK


Det uppger Åsa Nyquist Brandt, tillförordnad pressekreterare på Läkare utan gränser i Stockholm, efter att Ryssland tidigt på torsdagsmorgonen startat ett anfallskrig mot Ukraina.

– Om vi ska följa praxis kan den personal som befinner sig på plats eventuellt nu komma att ställa om för att hjälpa akut skadade, säger hon.

Efter att man bedömt behoven på plats kan organisationen också komma att gå ut med en förfrågan till sin akutpol angående vilken personal som kan vara beredd att hjälpa till i Ukraina.

– Men inga beslut har hittills ännu fattats om att skicka mer medicinsk personal till Ukraina. Vi har redan en omfattande verksamhet i Ukraina, bland annat i platser nära den så kallade kontaktlinjen och läkare från olika länder arbetar med att vård och behandling i fråga om tbc, hiv och covid-19, uppger Åsa Nyquist Brandt.

I ett internationellt uttalande med anledning av det ryska anfallskriget i Ukraina uppger Läkare utan gränser, att organisationen är oroad över att det redan pressade humanitära läget i de sedan tidigare krigsdrabbade regionerna i östra Ukraina nu kan förvärras och att människors tillgång till hälso- och sjukvård behöver skyddas.

Läs också: Så vill regionerna att EU-regler om läkemedel ändras 

Läkare utan gränser på plats i Ukraina

Hjälporganisationen Läkare utan gränser har i dag följande reguljära projekt i Ukraina:

 

Donetskprovinsen: 

Här bidrar läkare med att underlätta tillgång till sjukvård för sköra personer som bor i byar och städer nära den så kallade kontaktlinjen, som skiljer ukrainska trupper och separatister och ryska trupper åt.

Man bidrar även med att träna och utbilda läkare och sjuksköterskor som är verksamma i området i mobila team eller på fasta platser samt stöder transporter av sårade och bland annat covidsjuka till läkarmottagningar.

 

Luhanskprovinsen:

Läkare jobbar bland annat med kunskap kring diagnostik och behandling i fråga om hiv och tbc i sex distrikt, sedan januari 2020. Man har också donerat läkemedel, som exempelvis antibiotika, som kan stoppa infektioner. Dessutom bidrar man med vacciner och annan medicinsk utrustning. Från och med 2022 söker man också upp unga samt prostituerade för att förbygga sexuellt överförda sjukdomar och sjukdomar som överförs via blodsmitta.

 

Zhytomyrprovinsen:

Läkare bidrar med behandlingar mot läkemedelsresistent tuberkulos sedan 2018, samt arbetar med patientcentrerad forskning samt med att sätta upp ett klass-3-säkerhetslabb på ett sjukhus.

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här! 

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev