Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kirurgi

Läkare vill införa körkort för kirurger

Publicerad: 2 november 2015, 10:29

Svårigheter med att validera kirurgers yrkesskicklighet gör att läkare lobbar för internationella körkort, skriver en läkare i en debattartikel i SvD.


I dag finns inget system för kvalitetskontroller och det görs inga utbildningsprov under upplärningen av nya kirurger, därför behövs ett körkort, skriver Margareta Berg, överläkare i ortopedisk kirurgi, i en debattartikel i Svenska Dagbladet.

Margareta Berg menar att dagens upplärning av nya kirurger är medeltida och strider mot forskning som visar att hantverksskickligheten är mätbar. Till skillnad från lärlingssystemet efterfrågar hon en utbildningsmodell med prov, innehållande manuell skicklighet såväl som diagnostik och val av behandlingsmetoder.

För fem år sedan startades projektet Surgicon i syfte att lyfta frågan om körkort för kirurger. Surgicon är en ideell stiftelse med målet att samköra kirurgiska examensbevis internationellt, där Världshälsoorganisationen, WHO, anses vara en möjlig utfärdare, skriver Margareta Berg.

Surgicon och Margareta Berg menar att körkort skulle kvalitetssäkra kirurgin internationellt och i Sverige göra det lättare för socialstyrelsen att validera kunskapen hos kirurger med utländsk legitimation.

VICTORIA MAAHERRA

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev