Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kirurgi

Läkarkritik mot skånsk kösatsning

Publicerad: 29 december 2015, 10:40

Att flytta verksamheter från Skånes universitetssjukhus till andra sjukhus för att minska vårdköer, kommer att gå ut över både personal och patienter, enligt Malmö läkareförening.


Ämnen i artikeln:

Skånes universitetssjukhusRegion SkåneHässleholms sjukhusLasarettet i Ystad

Den rödgröna majoriteten beslutade i början av december att lägga 468 miljoner kronor på att minska vårdköerna. Ett sätt att göra det är, enligt politikerna, att flytta ut en del operationer från Skånes universitetssjukhus, Sus, till andra mindre sjukhus.

– Det vi ser som lite besynnerligt är flytten av verksamheten på Sus till andra sjukhus som redan nu är mycket ansträngda, och där vi också ser ett stort problem hur vi logistiskt ska förflytta både personal och patienter till andra enheter, säger Fredrik von Wowern, överläkare på internmedicinska kliniken och sekreterare i Malmö läkareförening till Sveriges Radio P4 Kristianstad.

Enligt läkareföreningen vore det rimligare att satsa på Lund eller Malmö för att komma till rätta med vårdköer i Lund och Malmö.

När operationer tillfälligt flyttar från Sus till andra sjukhus uppskattas det beröra närmare 2 500 patienter som väntar inom exempelvis gynekologi och ortopedi.

– Det kräver helt nya organisationer och tillskott av personal på alla nivåer, säger Fredrik von Wowern till P4.

Men enligt Pia Lundbom, förvaltningschef på Skånevård Kryh där omfördelningssjukhusen ligger, finns det utrymme för fler patienter för att korta köer. Trots brist på vårdplatser.

– Men när det gäller den opererande verksamheten så är den planerad, och i stora fall går den i dagkirurgi, vilket innebär att man inte behöver vårdplatser, säger Pia Lundbom till P4 Kristianstad.

Relaterat material

Skåne satsar hundratals miljoner på kortade köer

CHARLOTTA KJELLBERG

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev